Kaia 930 x 120

corina_danila_dragoslavele02

Corina Danila, imaginea comunei Dragoslavele

 Corina Dănilă a fost prezentă la Pitesti, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Argeş, la prezentarea proiectului „Dragoslavele- Slăvind istoria locului, tradiţiile şi legendele dragi”.

Proiectul, cofinanţat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul programului Operaţional Regional, 2007-2013, axa prioritară 5- Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, a fost accesat de Asociaţia Română pentru Educaţie Individual Adaptată, din comuna Chiajna, beneficiind de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, Consiliul Judeţean Argeş a sprijinit ONG-ul în accesarea şi derularea proectului, care se va derula pe o perioadă de 8 luni. Aşa cum au aflat şi vicepreşedintele CJ Argeş Florin Tecău, dar şi invitaţii, printre care şi Gabriel Radu, membru al Consiliului Director al ANAT, obiectivele proiectului sunt acelea de a promova şi dezvolta turismul în zona Dragoslavele prin legătura cu resursele naturale şi indentităţii culturale ale localităţii.

Valoarea totală a proiectului este de aproape un milion lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de aproape 800.000 lei.

Aşa cum afirma Corina Dănilă, cea care este responsabil cu partea de publicitate a proiectului, lansarea proiectului va curprinde un eveniment de anvergură în perioada 2-4 iunie, iar accentul se va pune pe partea de ecoturism.

 O serie de amănunte interesante legate de Dragoslavele, denumită de Matei Basarab drept „Cheia Ţării”, ni le-a oferit părintele Gheorghe Cîrstina. Până în secolul 19, Dragoslavele şi Rucărul au reprezentat un obiectiv extrem de important şi de bogat, acolo fiind zona de vamă. Din acest motiv, a existat o strânsă legătură cu domnii, iar locuitorii din Dragoslavele erau scutiţi de la dări pentru că „au responsabilităţi domneşti şi apără graniţele ţării”. Interesantă este implicarea lor socială. Astfel, copii săraci dar inteligenţi erau subvenţionaţi de Vama Dragoslavele pentru a fi educaţi la şcolile domneşti. Vizitatorii din vechime spuneau că, dacă vezi Dragoslavele, nu îi mai vine să mai vezi şi Elveţia.

Şi mai interesant este că, în trecut, Dragoslavele a fost un centru de atracţie pentru căutătorii de aur. Chiar şi acum pot fi găsite urme ale activităţii acestora pe teritoriul comunei.

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90