930×122 POSADA 5

decizii de izolare

ARGEȘENI BULVERSAȚI. HAOSUL DECIZIILOR DE IZOLARE DE LA DSP

Nu mai e o noutate că DSP-urile din țară sunt suprasolicitate, că nu mai fac față ritmului infectărilor, că anchetele epidemiologice merg greu spre extrem de greu, tocmai pentru că vorbim de personal puțin și avalanșă de pozitivări, cu întreg pachetul de contacți direcți ce trebuie puși in izolare odată cu intrarea în carantină a fiecărui nou caz confirmat.

Citiți și: Ce se întâmplă cu dreptul la vot

Concret, vorbind de Argeș, sunt cazuri în care decizia de izolare ajunge să fie emisă, uneori, abia în a 12-a zi, când 14 sunt toate cele în care ești obligat să stai în casă. Doar acolo unde funcționează responsabilitatea omului care știe că, dacă a fost contact direct, nu trebuie să zburde printre semeni, mai poți spera că virusul nu se răspândește haotic. Altfel, strict pe decizia DSP, devii, aproape garantat, un superspreader în cazul nenorocului să te fi infectat.

Câte din sutele de cazuri pe care le vedem în raportările zilnice au legătură cu aceste întârzieri, n-o să știm niciodată. Problema, deloc de ignorat, se suprapune cu o alta, de sezon, electorală.

Citiți și: Tinerii își pot decide singuri viitorul

Potrivit celei mai recente raportări (pentru ultimele 24 de ore) în Argeș sunt 4.703 persoane aflate în izolare/carantină (anchetă epidemiologică), dintre care 1554 în carantină la domiciliu și 3.149 în izolare.

Până duminică, în ziua votului, unii dintre ei vor ieși din izolare/carantină, dar vor intra alții, astfel încât ne vom învârti (relativ) în jurul acelorași cifre.

În această masă uriașă de oameni, sunt mulți care n-au primit, cum spuneam, deciziile de la DSP, documente în baza cărora să poată solicita urna mobilă pentru a-și exprima opțiunea electorală.

Iar mâine este ultima zi în care pot face acest lucru. 

Autoritatea Electorală Permanentă spune că:Dacă cetăţeanul cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
– biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
– decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;

– rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile„. 

Concret, ce vor face cei care sunt contacți direcți ai unor persoane confirmate pozitiv, care, teoretic, sunt obligați să stea în casă, deși, practic, n-au primit decizii de izolare în baza cărora să poată solicita urna?

Dacă buletinul pozitiv este raportat de către laborator în platformă, decizia de la DSP va ajunge în scurt timp la medicul de familie care o transmite pacientului.  Am discutat acum la DSP și mi s-a spus  azi au fost emise deciziile aproape pentru toate persoanele„, a precizat, astăzi, prefectul Emanuel Soare.

Ulterior, prefectul a revenit cu mențiunea:

„Persoanele aflate în carantină, contacți direcți, deci, care nu au decizia de la DSP, pot transmite doar cererea către BEJ, care, la rândul sausolicită DSP eliberarea deciziei”.

Iată  PROCEDURA COMPLETĂ prin care puteți cere URNA MOBILĂ:

 

Cetăţenii cu drept de vot aflați în carantină sau în izolare la domiciliu (din cauza COVID), precum și cei internați în spital, care nu se pot deplasa la sediul secției de votare, pot vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie prin intermediul urnei speciale (mobile). Procedura a fost stabilită printr-o decizie a Biroului Electoral Central.
Astfel, dacă este în carantină, alegătorul trebuie să depună o cerere pentru urna specială însoțită de copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică. Dacă cetăţeanul cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
– biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
– decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
– rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.
Cererea pentru urna specială se depune la secția de votare cea mai apropiată de imobilul unde se solicită deplasarea. Dacă sunteți în izolare/carantină la domiciliu, pentru a afla care este secția de votare de care aparțineți, accesați următorul link: https://www.registrulelectoral.ro/
Modelul cererii de vot prin intermediul urnei speciale poate fi descărcat de aici: https://www.roaep.ro/prezentare/urna-mobila-speciala/
Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile de mai sus pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile pentru urna specială şi copiile actelor necesare, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020 (datele de contact le găsiți aici: https://parlamentare2020.bec.ro/date-de-contact-ale…/ ).
De asemenea, în cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, până pe 4 decembrie. Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.
Foto descriptiv: republica

555 pe 222 COSTACHE

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 pe 90 Costache