HerasMed (930 x 122 px)

centrul cultural pitești

Noi evenimente cultural-educative la Centrul Cultural Pitești

Noi evenimente cultural-educative la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 27 iunie -1 iulie 2022 noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești. Urmează patru zile de evenimente de neratat!

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 27 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a cenaclului îl avem drept invitat pe domnul Ion Alexandru – Dâmbovnic. Absolvent de filologie, fost profesor de limba română, domnul Ion Alexandru este un poet consacrat, având o poezie matură, solidă și foarte bine închegată. Vă invităm să vă bucurați de creațiile sale lirice”, spune Adrian Mitroi.

Dezbaterea cu tema “Poezia, conexiune între realitate și ideal”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, luni, 27 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vreau să vă fac cunoștință cu invitații mei speciali –  poetul Cristinel Badea din Calafat și poeta Ina Dumitrescu din Craiova. Noua ediție a <Întâlnirilor culturale> va cuprinde prezentarea activității distinșilor autori, discuții tematice, precum și o lectură din propriile creații”, informează Silvia Giurgiu.

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Recital de folclor în cadrul proiectului sub genericul “De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 28 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema “Călătoria diletantului. Din notele unui călător păcălit”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Nicolae Coande, eveniment care se va desfășura marți, 28 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Născut în 1962 la Osica de Sus, județul Olt, Nicolae Coande  este poet, eseist, realizator și moderator de întâlniri cu scriitori, artiști, oameni de cultură. A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie și are un masterat în filosofie. Lucrează în cadrul Teatrului Național <Marin Sorescu> din Craiova ca șef al secției Dramaturgie.

Pentru creațiile sale a primit multe premii prestigioase, între care premiul <Mihai Eminescu> al Academiei Române. A fost rezidentul unor instituții din străinătate, beneficiind astfel de posibilitatea de a cunoaște condițiile de lucru și respectul de care se bucură scriitorii occidentali.

Despre cum apare, prin comparație, condiția scriitorului român ne va vorbi în cadrul <Colocviilor Municipiului Pitești>”, spune Leonid Dragomir.

Prelegerea cu tema “Istoria culturală a mirosului”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și Istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document “Restituiri”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 28 iunie, de la ora 20.00.

„A trăi înseamnă a respira și a respira înseamnă a mirosi. Când și cum a apărut primul miros. Cum mirosim și pentru ce? Care sunt legăturile dintre mirosul ca nevoie și cel care s-a <profesionalizat> și a devenit artă? Care sunt aromele plăcute de oameni de-a lungul timpului?

Care sunt mirosurile pestilențiale care au întovărășit istoria umană? Care este limbajul mirosului și care îi sunt gesturile?  Este oare adevărat ce scria Patrick Suskind: <cine stăpânea mirosurile stăpânea inima oamenilor>? Adrian Stokes scria că <dacă lucrurile nu ar mirosi, ar fi groaznic: nu ar fi reale>.

Mirosurile sunt trecute sub tăcere, sunt ignorate, disprețuite și aruncate în lumea rușinii.

Arome, parfumuri, miresme, esențe, duhori, putori, miasme etc. reprezintă un univers ascuns al realității. Comerțul cu substanțe aromatice a construit și dărâmat imperii. Mirosurile au modelat sensibilități și imaginarul colectiv, dezgropând amintiri și alimentând mituri și legende. <Olfacio ergo cogito (miros, deci gândesc – Wilfrid le Gros Clark)>”, spune Marin Toma.

Spectacolul de muzică folk – hop cu titlul „Kant avea dreptate”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu – muzeograf, scriitor, cantautor,  eveniment care se va desfășura miercuri, 29 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dacă dragostea terestră încă suflă tăcut tăciunii risipiți ai sfințeniei originare, ironia la adresa ei nu necesită nicio cramponare moralistă, nu atinge niciun sacrilegiu.

Dimpotrivă, autocritica, încă de la Socrate, a fost un exercițiu obligatoriu, minimal și de bun-simț în orice relație, mai ales prima, cea cu tine însuți. O asanare a micii delte care se mai cheamă <eu>, <mine>, <pe mine>, egoismul nostru cotidian. Și chiar dacă fiecare ne facem cum putem datoria în jumătatea noastră de relație, mai rămâne un <cât>, un ceva pe care trebuie să îl muncim dincolo de gard.

O robotă, zile domnești în favoarea unui Vodă pe care țara, pe vremuri, nu îl vedea aproape niciodată. Așa și cu dragostea, rămâne mereu o cvadratură a cercului pe care nu poți să o plinești cu nimic, nici măcar cu tinciul de humă al trupului nostru. Un cerc care, filosofic, nu se va închide niciodată.

Sunt M.C. Grăilă și vă invit la o constatare diurnă: Kant avea dreptate! În privința a tot, mai ales a dragostei: inima este o proastă, nu are cerebel în alegeri, e oarbă și de plâns.

Într-adevăr, căci Dumnezeu, aristocrat, a dat cu două mâini: creierul, adică fructul mecanic, organizat ca un motor nemțesc, și inima, mai de la țară, dar cu un ambitus și o anduranță incomparabile. Inima, o rudă din fundul județului, o fecioară cu cârcă de cosaș care le înțelege și le ia pe toate în propriul inventar.

Să celebrăm, așadar, în mijlocul verii, cel mai sofisticat creier pe care l-a dezvoltat natura: inima”, spune Octavian Dărmănescu.

Dezbaterea cu tema “Sărbătorile, o șansă pentru menținerea stării de sănătate”,   în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, eveniment care va avea loc miercuri, 29 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ziua de 29 iunie, ziua Sfinților Petru și Pavel, este o sărbătoare importantă pentru noi românii, însă pentru mine este specială tocmai pentru că port mesajul Sfântului Petru în numele meu, de la naștere până la moarte! Sunt foarte entuziasmată și recunoscătoare că pot vorbi în zi de sărbătoare despre sănătatea umană în aspectul ei sufletesc, spiritual.

Voi avea alături o persoană dragă, pe care o apreciez pentru neastâmpărul permanent în promovarea educației nonformale în rândul copiilor, tinerilor și al părinților.

Ceea ce aduce deosebit în educație este exact latura spirituală, sufletească, emoțională a omului. Profesoara Ileana Vasilescu, actualmente scriitoare și secretar literar, este invitata mea!”, spune Petruța-Daniela Mihăilescu.

Prelegerea cu tema “Alte 15 experimente care analizează psihologia consumatorului de mass-media”, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virsului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul, publicistul, psihologul George Smeoreanu, joi, 30 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Comportamentul nostru, în calitate de consumatori de presă, are la bază o serie de mecanisme psihologice cunoscute de producătorii din mass-media. Este bine să le cunoaștem cu toții pentru a fi mai rezistenți la manipulare. Revenim acum cu alte 15 experimente”, ne incită George Smeoreanu.

Recital de poezie și dialog tematic, în cadrul proiectului sub generciul “Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, cantautorul și profesorul de limba franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe poeta și artistul plastic Loreta Din, eveniment care va avea loc joi, 30 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Recital muzical susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, vineri, 1 iulie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă vom oferi un recital estival, cu compoziții proprii și cover-uri, din care nu vor lipsi dedicațiile muzicale pentru Franța și America”, precizează muzicianul Andrei Tase.

Eurial 555 x222
eurial 570×90