930×122 POSADA 5

centrul cultural pitești

Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Citiți și: Spectacol de senzație în Piața Primăriei din Pitești. Vin artiști îndrăgiți

În perioada 23-27 septembrie 2024, Centrul Cultural Pitești va organiza o serie de evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, oferind publicului o varietate de prelegeri, conferințe și spectacole.

Activitățile pot fi urmărite online pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro),sau în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, în limita locurilor disponibile.

Citiți și: Pitești. Evenimente culturale deosebite

Prelegerea „Problematica Imanenței și Transcendenței în Teologie, Filosofie și Știință (II)”

Va avea loc luni, 23 septembrie, de la ora 15:00.

Coordonatorul evenimentului va fi Conf. univ. dr. Marius Andreescu și invitat Preotul prof. univ. dr. Ion Popescu

În cadrul proiectului „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, această prelegere va explora conceptele filosofice de imanență și transcendență, analizând modul în care acestea definesc existența și realitatea.

Marius Andreescu subliniază că „imanența” desemnează o realitate care evoluează prin sine însăși, în timp ce „transcendența” face referire la ceea ce se află dincolo de lumea materială.

Invitatul special, preotul Ion Popescu, va aborda aceste noțiuni din perspectivă teologică, discutând despre cum omul și întreaga creație tind de la imanența materială la transcendența spirituală.

Conferința „Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze”

Va avea loc de la ora 17:00.

Coordonatorul conferinței este scriitorul dr. Leonid Dragomir, iar invitat Acad. Mircea Dumitru, profesor de filosofie la Universitatea București

În cadrul proiectului „Colocviile Municipiului Pitești”, această conferință aduce în discuție una dintre cele mai stringente probleme ale lumii contemporane: criza adevărului.

Acad. Mircea Dumitru va dezbate cum atacurile recente asupra conceptelor de adevăr și realitate obiectivă au contribuit la apariția fenomenului „post-adevăr”.

Conferința se va concentra pe modul în care filosofia poate contracara această degradare a valorilor obiective, iar invitatul va oferi perspective din domeniul eticii și epistemologiei pentru a explica această situație alarmantă.

Prezentarea revistei-document „Restituiri Pitești” (Numărul 2/2024)

Se va desfășura de la ora 20:00, coordonat de Dr. Marin Toma.

În cadrul proiectului „Istorie și istorii cu Marin Toma”, se va prezenta cel de-al doilea număr din 2024 al revistei „Restituiri Pitești”.

Publicația, care apare trimestrial de peste 20 de ani, se axează pe cercetarea istorică și documentarea trecutului Piteștilor.

Și explorează teme interdisciplinare din domenii precum teologia, literatura și cultura.

În acest număr, cititorii vor regăsi articole semnate de personalități precum conf. univ. dr. Marius Andreescu și dr. Octavian Dărmănescu.

Cei doi vor aduce în discuție subiecte istorice relevante pentru comunitatea locală.

Spectacol coregrafic „Sport și atitudine”

Va avea loc marți, de la ora 14:00, coordonat de  Nicoleta Andrei, antrenoare de gimnastică ritmică

În cadrul proiectului „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, se va desfășura un spectacol coregrafic dedicat gimnasticii ritmice, având ca temă sportul și atitudinea.

Evenimentul este gândit ca un omagiu adus disciplinei sportive și impactului său asupra dezvoltării armonioase a tinerilor.

Publicul va putea urmări performanțele unor sportivi de excepție din județul Argeș.

Prelegerea „Dimensiunile spirituale”

Începând cu ora 16:00, evenimentul este coordonat de scriitoarea Silvia Grigore.

În cadrul proiectului „Arta Devenirii”, Silvia Grigore va discuta despre importanța spiritualității în viața noastră cotidiană.

Prelegerea va aborda dimensiunile spirituale dintr-o perspectivă accesibilă și practică, explorând cum putem conștientiza și integra aceste aspecte în viața de zi cu zi. „Spiritualitatea este esențială pentru devenirea noastră.

Ea ne ajută să înțelegem lucrurile care ni se întâmplă și ne aduce mai aproape de bucurie și echilibru”, spune Silvia Grigore.

Prelegerea „Vremi și vremuri la vreme de toamnă”

Miercuri, 25 septembrie, de la ora 11.00, scriitorul și profesorul Lucian Costache va coordona evenimentul.

Parte a proiectului „Teme Culturale în Emoții Raționale”, prelegerea va aduce o reflecție poetică asupra timpului și schimbărilor care intervin în viața de zi cu zi.

Lucian Costache va explora tema toamnei ca metaforă pentru trecerea timpului și va oferi o perspectivă asupra modului în care prezentul este uneori o „oglindă deformatoare”.

Prelegerea „Hrana din cele patru anotimpuri”

Începând cu ora 13:00, evenimentul va fi coordonat de Sorin Dinu, specialist Feng Shui.

În cadrul proiectului „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, Sorin Dinu va prezenta conceptul de hrană adaptată fiecărui anotimp din perspectiva Feng Shui.

Această prelegere va include discuții despre cum ne putem alimenta corect pentru a ne echilibra energia pe parcursul anului, și va oferi sugestii pentru pachețelele școlare sănătoase pentru copii.

Prelegerea „Alexandru Macedonski (1854-1920)”

Evenimentul începe la ora 14:00 și va fi coordonat de prof. Iudita Dodu Ieremia.

În cadrul proiectului „Literatura Română Necanonică”, această prelegere se va axa pe viața și opera lui Alexandru Macedonski, unul dintre cei mai controversați și inovatori poeți români.

Iudita Dodu Ieremia va explora contribuțiile lui Macedonski la simbolismul românesc, precum și conflictele sale cu junimiștii și impactul acestora asupra carierei sale literare.

Prelegerea „Bacovia. O viață ca o zi în amurg”

Evenimentul va avea loc de la ora 17.00 și este coordonat de criitoarea și criticul literar Magda Grigore.

În cadrul proiectului „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, Magda Grigore va oferi o perspectivă profundă asupra vieții și operei lui George Bacovia.

Această prelegere va explora „starea Bacovia”, un sentiment de melancolie și izolare, prezent în poeziile sale, și va sublinia influența sa asupra generațiilor de cititori și scriitori de după el.

Dialogul „Despre suflet”

Joi, 26 septembrie, evenimentul va începe de la ora 11.00 și va fi coordonat de ing. Simona Vasilescu ce-l va avea ca invitat pe dr. Crenguța Belegan, psiholog.

În cadrul proiectului „Viața merge înainte!”, Simona Vasilescu și psihologul Crenguța Belegan vor aborda tema sufletului dintr-o perspectivă psihologică și spirituală.

Prelegerea își propune să deschidă un dialog despre înțelegerea mai profundă a naturii umane și despre armonizarea interioară.

Prelegerea „De la Kursk 1943 la Kursk 2024. Războiul ieri și astăzi”

Tot joi, de la ora 14:30, evenimentul este coordonat de Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș.

În această prelegere, istoricul Ștefan Dumitrache va analiza bătălia de la Kursk din 1943 și va face o paralelă cu situația geopolitică actuală, discutând despre escaladarea conflictelor în ultima perioadă.

Evenimentul se adresează atât pasionaților de istorie, cât și celor interesați de impactul războaielor asupra prezentului.

Vernisajul expoziției de portrete „Ochiul lăuntric”

Expoziția de portrete realizată de artistul plastic Silviu Anton va fi prezentată în cadrul proiectului „Confluențe literare”.

Vernisajul va oferi publicului o incursiune în arta portretistică, dezvăluind „ochiul lăuntric” al artistului asupra lumii.

Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Evenimentul va avea loc de la ora 17.00, coordonat fiind de scriitoarea Allora Albulescu.

Recitalul muzical „September Song”

Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, va susține un recital muzical de toamnă, vineri, 27 septembrie, de la ora 11.00, oferind publicului o atmosferă melancolică și introspectivă.

„September Song” va fi o combinație între muzică și povești personale, îmbinând medicina și arta.

Dezbaterea „Experimentul Pitești – Reeducare prin tortură”

Tot vineri, de la ora 12:00, dezbaterea este coordonată de Maria Mona Vâlceanu.

Evenimentul se va desfășura în cadrul „Clubului literar-artistic Mona Vâlceanu” și va aborda tema dureroasă a Experimentului Pitești, una dintre cele mai controversate și brutale metode de reeducare prin tortură din perioada comunistă.

Dezbaterea va include mărturii și discuții cu scriitori și istorici invitați la simpozionul internațional dedicat martirilor regimului comunist, organizat de Fundația Culturală „Memoria”.

Centrul Cultural Pitești invită publicul să participe activ, fie fizic, fie online, la această săptămână culturală de excepție.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.
Foto articol: Facebook
Foto principal: Descriptiv

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90