- Publicat de: ePitești
- 19-06-2024, ora 20:17
- Știri, Știri, Video
Eveniment marcant, de gală, în Pitești!
Eveniment marcant, de gală, în Pitești!
Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în CentruMiercuri, 19 iunie, un eveniment cultural deosebit a avut loc sub egida Centrului Cultural Pitești.
Conferința cu tema „Întemeierea Țărilor Române și descălecatul dinspre Transilvania” s-a desfășurat în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”.
Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!Este coordonat de dr. Leonid Dragomir, redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”.
Invitatul special al conferinței a fost Ioan-Aurel Pop.
Vorbim despre un istoric de renume, membru titular și președinte al Academiei Române.
Eveniment marcant, de gală, în Pitești!
Evenimentul a avut loc de la ora 16.00, în Sala Amfiteatru de la Centrul de Calcul.
La conferință au participat numeroși directori de instituții, profesori, precum și alte personalități marcante ale comunității argeșene.
Discuțiile au fost centrate pe importanța istorică și culturală a întemeierii Țărilor Române și a descălecatului dinspre Transilvania.
Participanții au putut asista la o perspectivă aprofundată asupra acestor evenimente istorice esențiale.
“În conștiința medievală a românilor (evident, a unora dintre ei) din toate cele trei țări locuite majoritar de aceștia există tradiția primului descălecat, de la împăratul Romei dintâi.
Acest prim descălecat a așezat statornic temeiurile poporului român la nordul Dunării și poate să fie numit descălecatul etnic.
Tradiția <descălecatului dintâi> este consemnată de străinii (unii dintre ei fiind umaniști) trecători prin aceste țări în secolele al XV-lea și al XVI-lea.
Eveniment marcant, de gală, în Pitești!
Printre primii care susțin că românii înșiși afirmă originea lor romană, origine dată de coloniști aduși sau veniți de la Roma, sunt:
-croatul Nicolae Machinensis, episcop de Modrussa, pentru români în general,
-polonezul Jan Laski pentru cei din Moldova,
-italianul Francesco della Valle pentru cei din Țara Românească și
-italianul Giovanandrea Gromo pentru cei din Transilvania.
Acest descălecat este etnic și politic deopotrivă, cu accent pe elementul etnic latinofon, care este elementul de bază al etnogenezei românești.
Cel de-al doilea descălecat, prezent în conștiința medievală a românilor din Țara Românească și Moldova, explică formarea statelor românești, locuite de români și conduse de elite românești, de către principi (voievozi) dobânditori de putere venită „din mila lui Dumnezeu” sau înzestrați cu autoritate de drept divin.
Acesta este descălecatul politic, pus pe seama lui Negru Vodă (Radu Negru) pentru Țara Românească și a lui Dragoș și Bogdan, pentru Moldova.
Acești voievozi vin spre sud și est de Carpați din Transilvania (privită aici în sens larg, cu toate „țările” ei adiacente).
Nu întâmplător, Transilvania a fost numită de unii istorici „rezervorul etnic românesc”, deși, gândind la descălecaturi (folosim intenționat acest plural, fiindcă nu este vorba aici despre descălecate, adică despre coborâri de pe cai), ea este și un rezervor politic românesc.
Acest descălecat a fost, cum spuneam, prioritar politic” spune Ioan-Aurel Pop.
Amănunte, mai jos: