930×122 CUMPANA 5

casa alexandru dumitrescu

Un imobil din Piteşti naşte controverse. „S-a produs o eroare. Aceasta este Casa Nae Dumitrescu”

În acest imobil situat peste drum de Teatrul Davila, ajuns în paragină, a funcţionat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale în Argeş – desfiinţat în 2017. Se pare că nu doar instituţia a avut parte de o istorie nedreaptă, ci şi imobilul care şi-a pierdut urmele în urma unor erori de documentare şi redactare. Vedem dacă se va demonstra.

Citiți și: Video: În centrul Piteştiului – fost sediu de partid, cuib de şobolani

 

 

Fostul director Sorin Mazilescu (foto), actualmente conf. univ. dr. la Universitatea din Piteşti, ne-a sesizat cu privire la faptul că imobilul din imagine (actualmente o simplă casă) ar purta denumirea „Casa Nae Dumitrescu”, însă plăcuţa de identificare a fost pusă greşit pe o altă clădire aflată în apropiere.

 

 

 

În acest sens, ne-a decupat informaţii dintr-o monografie a istoricului Grigore Constantinescu, fost director al Oficiului Judeţean de Patrimoniu Argeş.

 

 

Partea a problemei este şi faptul că un alt imobil poartă acum această denumire, posibil în mod eronat. Ne referim la o clădire (foto – jos) situată tot pe Bulevardul Republicii, despre care am scris că este de patrimoniu, se numeşte Casa Nae Dumitrescu şi a ajuns un cuib de şobolani (detalii, AICI).

Potrivit afirmaţiilor domnului Mazilescu, aceasta ar fi de fapt Casa „Alexandru Dumitrescu” şi nu „Nae Dumitrescu”.

 

 

Iar Casa Nae Dumitrescu ar fi fostul Centru al Creației Populare Argeș (foto – jos), situat pe bulevardul Republicii, nr. 52.

 

Centrul Creației Populare Argeș - Imagine de arhivă

Centrul Creației Populare Argeș – Imagine de arhivă

 

În continuare, Sorin Mazilescu explică de ce s-a produs această eroare.

„Eroarea s-a produs, probabil, fiindcă datele au fost preluate dintr-o carte elaborată de către Direcţia de Cultură prin 2010, carte coordonată de Cosmin Bărbulescu. În respectiva lucrare au fost încurcate denumirile, iar Primăria, când a decis să pună plăcuţe pe clădirile de patrimoniu, este posibil să se fi inspirat din această sursă. Datele corecte sunt menţionate anterior în monografia <Argeşul Monumental>, lucrare aparţinând domnului Grigore Constantinescu”, ne-a transmis Sorin Mazilescu.

„Lămuriţi o problemă existentă de mai mulţi ani. Există o hotărâre judecătorească de retrocedare a casei către proprietari şi apare numele Nae Dumitrescu. Eu am semnat retrocedarea, în 2009”, ne-a mai precizat Sorin Mazilescu.

Am solicitat un punct de vedere directorului Cristian Cocea (foto), de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş. Acesta ne-a declarat următoarele:

 

 

„Nu aş vrea să mă hazardez, dar în listă aşa este trecută (n.r. – referindu-se la casa pe care sunt montate acum plăcuţele de monument). Pentru eventuale schimbări ale denumirii, trebuie sesizat Institutul Naţional al Patrimoniului. Plăcuţele reproduc denumirea şi informaţiile din lista monumentelor istorice ale judeţului Argeş. Discuţia s-a mai purtat. Casa respectivă este identificată drept <Nae Dumitrescu>. Casa în care a fost Centrul Culturii Populare nu figurează pe lista monumentelor. În orice caz, putem avea o discuţie mai aplicată”, ne-a transmis directorul Cristian Cocea.

Aşadar, Institutul Naţional al Patrimoniului poate schimba, concret, lucrurile – dacă se dovedeşte eroarea.

Ca o concluzie, în toată această „mare” de incertitudini şi controverse, un lucru este clar: casa de peste drum de Teatrul Davila, indiferent de ce denumire poartă, necesită o reabilitare, iar zona toaletată. Aşa arată acum curtea interioară, iar imobilul vi l-am prezentat deja.

 

 

În acest moment, un anunţ mare de închiriere „tronează” pe faţada imobilului. Degeaba. Din cauza degradării, nu se găsesc cu uşurinţă persoane interesate, fiind necesare investiţii pe care, probabil, nici proprietarii şi nici ce care vin în chirie nu sunt dornici să le efectueze.

Pentru piteşteni, casa este misterioasă doar pentru că este mascată de iederă, alte plante căţărătoare şi bălării. Misterul istoric rămâne în sarcina autorităţilor.

SPALATORIE MURAY 555×222

Comentarii

2 comentarii

 • Dolly spune:

  Dar de casa lipita de cea a lui Nae Dumitrescu de ce nu se vorbește??? În ea a locuit chiar Nicolae Bălcescu…
  Ce să știe noul director..?!?!?..
  O fi citit ceva despre istoria orașului???

 • Popescu Ilie spune:

  Imobilul despre care se face vorbire in acest articol, a fost retrocedat fostilor proprietari intr-o stare jalnica ( ploua prin acoperis, scara risca sa se prabuseasca, tevile de apa sparte, etc. , etc., etc.) desi obligatia era de a restitui imobilul in aceiasi stare in care era la data nationalizarii. Oare cine s-a ocupat dupa nationalizarea abuziva de acest imobil, cine s-a folosit de acest imobil in toti acesti ani fara sa-i aduca nici un fel de imbunatatiri? Nimeni altul decat statul roman. Fostul director Sorin Mazilescu al fostului Centru Judetean de Creatie Populara Arges , se arata acum extrem de ingrijorat cu privire la starea acestui imobil, insa la momentul retrocedarii nu i-a pasat nicidecum de faptul ca la plecarea din imobil au luat pana si becurile, ca au deconectat imobilul de la toate utilitatile, desi repet, aveau obligatia restituirii imobilului in aceiasi stare in care se afla la data nationalizarii abuzive. De ce doresc unii sa transforme acest imobil in monument istoric? De buna seama sunt interese majore ascunse pe care noi muritorii de rand nu le cunoastem, interese ce izvorasc in mod special din pozitia ultracentrala a acestui imobil si nicidecum de dragul istoricului acestuia. Imobilul in cauza a fost lasat in degradare inca de la nationalizare, de nimeni altul decat Statul Roman prin Centrul Judetean de Creatie Populara care s-a folosit nemijlocit de acesta si acum pare a fi ingrijorat de starea imobilului. Acest imobil nu este un monument istoric si nu sunt motive de a fi nominalizat nici de acum inainte.

570 X 90 CUMPANA 3