Kaia 930 x 120

angajati

10 zile libere în plus pentru toți angajații. S-a dat lege

10 zile libere în plus pentru toți angajații. S-a dat lege

Citiți și: Criză la gigantul Leoni! Care este motivul pentru care fabrica concediază mulți angajați

Veste bună pentru angajații din România. Potrivit actualizărilor aduse Codului Muncii în 2024, salariații pot beneficia de 10 zile libere în plus.

Aceste zile sunt acordate pentru situații neprevăzute de urgență în familie.

Citiți și: Bani gratis de la stat! Cine poate încasa suma lunar!

Prin Legea nr. 283/20203 s-a introdus această schimbare care le permite angajaților dreptul de a lipsi de la locul de muncă. Cum menționam anterior, legea se aplică în cazul unor situații grave provocate de boli sau accidente, cu condiția ca perioada de absență să nu depășească 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

10 zile libere în plus pentru toți angajații. S-a dat lege

După noile actualizări, angajații sunt protejați de lege în cazul unor urgențe familiale, dar trebuie să prezinte dovezi clare pentru a justifica absența lor. În caz contrar, absențele vor fi consemnate în Registrul General de Evidență a Salariaților.

Este important de precizat că nu se poate concedia un salariat în timpul acestui interval. Cu toate acestea, atât angajatul, cât și angajatorul trebuie să se înțeleagă cu privire la modalitatea de recuperare a zilelor de absență.

Deci, angajatul are obligația de a recupera zilele în care a lipsit. Acesta trebuie să-și reia programul de lucru conform întocmirii.

Foto descriptiv

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90