Kaia 930 x 120

probe biologice

Acest gest îi poate costa scump pe șoferi!

Acest gest îi poate costa scump pe șoferi!

Citiți și: Argeș. Trafic rutier afectat mai multe zile

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este considerată de mulți dintre șoferii din România drept salvatoare în caz de beție la volan.

S-a propagat printre români ideea că, dacă refuzi testarea cu etilotestul și analizele de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, poliția nu poate dovedi că ai condus băut la volan, ca atare nu mai ești pasibil de pedeapsă.

Citiți și: Codul Rutier: Obligații pentru șoferii depășiți neregulamentar!

Nimic mai fals, atrage atenția Ziare.com.

Codul Penal din România incriminează și mai grav sfidarea organelor statului.

Acest gest îi poate costa scump pe șoferi!

Refuzul testării pentru stabilirea alcoolemiei te poate duce direct la închisoare, fiind o faptă pedepsită cu până la 5 ani de închisoare.

În schimb, dacă șoferul colaborează cu agentul de la rutieră, acceptă procedurile de testare (Etilotest și analize la sânge, dacă este cazul) șansa de a scăpa doar cu o amendă penală este reală și dovedită de practica instanțelor penale din România.

Site-ul Consiliului Superior al Magistraturii generează, pentru perioada 1 ianuarie 2020- 18 iunie 2023, 12.189 de dosare în primă instanță care au ca obiect refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. 2321 dintre aceste dosare s-au finalizat cu condamnare pe fond, în timp ce doar în 9 dintre acestea s-a dispus achitarea, restul fiind în judecată.

Detalii, AICI – Cât îi ajută pe șoferi refuzul testării pentru alcoolemie în caz de beție la volan. Falsul mit care s-a propagat în România

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90