Donaris 930 x 122

aragaz

Acum este în toate casele. Va fi interzis!

Aragazul este o sursă de poluare, dar și de îmbolnăvire, arată un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO) pentru grupul nonprofit pentru eficiență energetică CLASP și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).

Citiți și: Țigările electronice, interzise în toate spațiile publice închise! Sancțiuni record

Studiul sugerează faptul că gătitul cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinței cu dioxid de azot (NO2) care depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății legate de calitatea aerului și standardele UE cu privire la poluarea aerului la exterior.

Pe baza acestui studiu, la nivelul UE se discută despre interzicerea aragazului în locuințe. Acesta ar urma să fie înlocuit de plite electrice.

Citiți și: Nouă regulă pentru șoferii din România

Teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazele pe bază de gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte severe asupra sănătății, în special asupra copiilor. În ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, sau 12% din totalul cazurilor de astm la copii din UE, potrivit raportului.

Metanul este un gaz natural care se întâlnește în mod normal în atmosferă. Întrucât este incolor și inodor, pentru folosința industrială și casnică a fost necesară adăugarea unor substanțe care să îi confere un miros particular, numite mercapani, pentru detectarea rapidă a scurgerilor de gaz.

Se pot produce intoxicații atât prin inhalarea directă a unei cantități mari de metan, cât și prin inhalarea produșilor obținuți din arderea acestuia (monoxid de carbon și dioxid de azot). Nivelurile ridicate de gaze toxice rezultate din arderea metanului conduc la reducea cantității de oxigen respirată din aer, producându-se practic o asfixie.

Dacă doza la care se expune persoana este foarte mare, se poate instala rapid decesul.

Foto: arhivă ePitești.ro/descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90