Eurial 930 x 122

categorie

Adio! Acest tip de pensie DISPARE!

Adio! Acest tip de pensie DISPARE

Citiți și: S-a anunțat! Acești români vor primi mai mulți bani la pensie

Un tip de pensie dispare în România, anunță Casa Națională de Pensii.

Românii vor mai putea beneficia de ea doar până pe 1 septembrie.

Citiți și: Pensie dublă, de la 1 septembrie, pentru aceste persoane!

De asemenea, apar multe schimbări odată cu implementarea noii legi a pensiilor, de la 1 septembrie 2024.

Una dintre marile modificări din noua lege a pensiilor se referă la tipurile de pensii care se vor acorda românilor.

Mai exact, una dintre aceste categorii dispare, potrivit dailybusiness.ro.

Tipuri de pensii și pensia care dispare de la 1 septembrie

Iată ce declară Simona Bucura Oprescu, la emisiunea ,,În fața națiunii”, cu Radu Tudor, de la Antena 3 CNN.

,,Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit.

Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile.

Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.

Perioada care va fi luată în calcul la obținerea pensiei: ”Este o noutate! Stagiul de cotizare va crește cu câțiva ani!”

Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă.

Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%.

Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor” (…)

Punctele de stabilitate ne ajută în special să adecvăm pensiile cu venituri mici.

De exemplu, în indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români.

Avem și români care au intrat, din cauza faptului că au intrat prin pensie din invaliditate, poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate.

Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă.

Și atunci, pentru a face și aici o adecvare a pensiilor, am venit cu aceste puncte de stabilitate”, a mai spus Ministrul Muncii.

După implementarea noii legi, tipurile de pensii care se vor mai acorda sunt:

Adio! Acest tip de pensie DISPARE!

– Pensia pentru limită de vârstă

– Pensia de invaliditate

– Pensia anticipată

– Pensia de urmaș

,,Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare.

Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani.

Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN, potrivit sursei citate.

Așadar, potrivit noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în acest moment.

Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie.

Este vorba despre pensia anticipată fără penalizări.

Astfel, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

Potrivit avocat.net, până pe 31 august, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Condiția este să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Totodată, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

În acest caz este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani), precizează sursa citată.

Foto: Descriptiv

Kaia 555×222
570 X 90 POSADA 3