Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, efectuează astăzi, 11 iunie 2025, o vizită de lucru pe Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu – Pitești, între Curtea de Argeș și Pitești (km 91+761 – km 122+111), pentru a verifica stadiul final al lucrărilor și pregătirile pentru inaugurarea circulației rutiere.
Lucrările pe această secțiune au ajuns la final, iar Ministrul Transportului anunță că traficul va fi deschis astăzi, de la ora 15.00, lucru confirmat și de Cristian Pistol, Director General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA:
,,Circulația pe încă 14,57 km ai autostrăzii Sibiu-Pitești se deschide astăzi, 11 iunie 2025, la ora 15.00!
Se va putea circula astfel pe A1, între Curtea de Argeș și București, pe o distanță de aproximativ 140 km.
Secțiunea 5 (Pitești – Curtea de Argeș) a fost construită prin fonduri europene și este parte integrantă a autostrăzii Sibiu – Pitești (122,11 km).
În momentul de față se circulă parțial pe secțiunea 5, între Nodurile rutiere Bascov și Băiculești (15,78 km) și pe secțiunea 1 (Sibiu – Boița), care are o lungime de 13,17 km (deschisă în decembrie 2022).
La ora actuală sunt în lucru alte 3 secțiuni ale autostrăzii Sibiu-Pitești (A1), parte a coridorului 4 Pan-european:
– Secțiunea 4 (Curtea de Argeș-Tigveni): 9,86 km. Termenul de finalizare contractual este anul 2027 dar în actualul ritm de lucru este posibil să fie deschisă circulația mai devreme (2026).
– Secțiunea 3 (Cornetu-Tigveni): 37,40 km. Termenul contractual de finalizare este 2028.
– Secțiunea 2 (Boița-Cornetu): 31,33km. Termenul contractual de finalizare este 2028.„
Cele trei secțiuni, care au o lungime însumată de 78,8 km, fac parte din tronsonul montan al autostrăzii Sibiu – Pitești, prima autostradă din România care va traversa Carpații.
La eveniment este prezentă și Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, care a fost întâmpinată, alături de Sorin Grindeanu, de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, de primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, și de prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață.
Vizita ministrului are loc chiar în ziua în care secțiunea urmează să fie deschisă circulației, în contextul în care mobilizarea antreprenorului, compania Webuild, este considerată satisfăcătoare, iar lucrările au fost finalizate în conformitate cu standardele tehnice impuse de CNAIR.
,,În scurt timp se va putea circula pe toți cei 30,35 km ai Secțiunii 5 (Curtea de Argeș-Pitești)!Odată cu deschiderea ultimului sector, de 14,57 km, al acestei secțiuni, între Nodurile rutiere Băiculești și Curtea de Argeș va fi posibilă circulația pe autostradă până la București (pe o distanță de aproximativ 140 km).
Autostrada Sibiu- Pitești (122,11 km) face parte din Coridorul 4 Paneuropean (Rin-Dunăre) și este, în prezent, una dintre cele mai importante investiții în infrastructura rutieră din România.
Această autostradă (tronson al Autostrăzii A1), construită prin fonduri europene, este prima care va traversa Munții Carpați și va asigura pe teritoriul României conexiunea pe axa Est-Vest (Constanța-Nădlac).
În prezent, se află în construcție încă trei secțiuni ale acestei autostrăzi, între Curtea de Argeș și Boița, care au o lungime însumată de 78,8 km.”, transmite minstrul Sorin Grindeanu.
Breaking: De azi, 11 iunie, se circulă pe A1 de la București până la Curtea de Argeș!
Secțiunea 5 – cifre și obiective-cheie:
– Lungime: aproximativ 30 km
– Lucrări de infrastructură: peste 179.000 mc de săpături, 50.000 ml de coloane forate, peste 116.000 mc de beton pentru structuri majore
– 3 noduri rutiere: Bascov, Curtea de Argeș și legătura spre DN7
– Peste 430 bucăți de grinzi prefabricate TIP I și peste 20.000 to de tablier metalic
– Elemente de siguranță rutieră, sisteme de scurgere a apelor, centre de coordonare și puncte de întreținere
Pe această secțiune se regăsesc structuri complexe precum viaducte, pasaje și poduri peste cursuri de apă sau alte căi de comunicație, fiind una dintre cele mai dificile tronsoane din punct de vedere tehnic.
Dotări suplimentare ale autostrăzii:
– 1 spațiu de servicii tip S2, 1 parcare de scurtă durată și un centru de întreținere în interiorul nodului Curtea de Argeș
– 1 centru ITS de coordonare pentru secțiunea Pitești – Curtea de Argeș
Grindeanu este însoțit de reprezentanți ai CNAIR și ai antreprenorului, iar în declarațiile făcute la fața locului subliniază importanța finalizării acestei secțiuni strategice pentru sudul țării și pentru conexiunea directă între rețeaua rutieră a Munteniei și Transilvania.
De asemenea, ministrul Transporturilor a anunțat că până la data de 15 iulie urmează să fie deschisă circulația și pe conexiunea DEx Craiova – Pitești cu Autostrada A1, o legătură esențială pentru transportul de marfă și pentru industria din regiune.
Conferința de presă poate fi urmărită LIVE, mai jos: