930×122 CAPRA 5

Casa Filipescu

(GALERIE FOTO) SCANDALOS: CASA PRIMARULUI, MONUMENT AL DEGRADĂRII

Scandalos: Casa primarului, monument al degradării. O bună parte dintre puținele monumente istorice ale Piteştiului sunt în paragină, subiect pe care l-am supus atenției publice şi în articole anterioare (detalii, AICI). Astăzi vă prezentăm un alt caz: Casa Filipescu, de pe strada Crinului, casa primarului Piteștiului din perioada 1916-1918, Ion Filipescu.

Citiți și: Primarul Dănuț Stroe și-a lansat o nouă candidatură în Bradu

După cum puteți observa din fotografii, casa, construită în anul 1.900, este degradată, cu tencuiala căzută, reprezentând și un potențial pericol pentru trecători (click pe imagini pentru mărire):)

Autoritățile dau din umeri în astfel de situații, invocând că proprietarii particulari nu au bani să renoveze clădirile, renovarea presupunând și respectarea unor anumite condiții obligatorii impuse de lege atunci când e vorba de monumente istorice (de exemplu, materialele folosite la renovare să fie cât mai apropiate de cele originale).

Citiți și: Aroganța puterii: Când se promite totul și se oferă nimic

De amenzi date nu am auzit. Poate ne contrazic Primăria Pitești și Direcția Județeană pentru Cultură Argeș.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2018, Poliția Locală va identifica proprietățile neîngrijite și va informa Primăria. Ulterior, serviciul de urbanism al Primăriei va notifica proprietarii cu privire la lucrările pe care trebuie să le facă într-un termen dat pentru rezolvarea situației. Dacă situația nu este remediată în termenul dat, proprietarii vor trebui să achite un impozit anual local majorat cu 300% față de valoarea inițială.

Este scandalos că autoritățile nu găsesc o soluție în acest caz, ca și în altele similare. În timp ce administrațiile altor orașe europene gestionează cu grijă și profesionalism situația fiecărei clădiri istorice (iar acolo, spre deosebire de Pitești, numărul clădirilor istorice este impresionant!), la noi neputința și dezinteresul autorităților sunt uriașe.

Ion Filipescu a fost industriaș, patron fondator al Morii din Piteşti şi primar al oraşului în perioada ocupaţiei germane din timpul Primului Război Mondial, între anii 1916 și 1918.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90