- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 18-01-2019, ora 16:06
- Administrativ
INCOMPETENȚĂ SAU REA-VOINȚĂ? NAVETA PROFESORILOR, NEPLĂTITĂ ÎN VEDEA. DE CE LA ALȚII SE POATE, DOMNULE PRIMAR?
Incompetență sau rea-voință? Naveta profesorilor, neplătită în Vedea. De ce la alții se poate, domnule primar? Ieri v-am prezentat un caz care ne-a fost sesizat de cadre didactice care predau la Liceul Tehnologic din comuna argeșeană Vedea.
Citiți și: Accident teribil în Argeș! Victime asistate de urgență!Profesorii nu și-ar mai fi primit banii de navetă din luna iunie a anului trecut. Sumele trebuie să fie decontate, conform legislației, de Primărie. Edilul Niculae Dochinoiu ne-a declarat că nu este ”moașă comunală” și că nu au fost bani pentru naveta profesorilor. Au fost, în schimb, pentru majorări de salarii ale angajaților din Primărie.
Posibil să existe probleme similiare și în alte localități argeșene. Însă, veți citi, edilii respectivelor localități nu spun că sunt ”moașe comunale” ca să scape de responsabilitate.
Citiți și: Argeș! Săltați de mascați după o reglare de conturi!Am contactat mai mulți primari din Argeș. Chiar dacă sumele pe care trebuie să le deconteze pentru naveta profesorilor nu sunt mici, edilii cu care am stat de vorbă nu au vrut ca primăriile să rămână ”datoare”.
Nicolae Mihail Rachieru, primarul din Budeasa, ne-a declarat că și în localitatea sa există profesori care fac naveta pentru a le preda cursurile copiilor. Sumele de bani se decontează și nu există probleme.
O declarație similară ne dă și edilul din Bârla, Gheorghe Voicu. Cadrele didactice care fac naveta beneficiază de banii de transport, Primăria decontând sumele necesare.
O altă comună, o altă situație. ”Noi n-am decontat transportul din 2004. A fost o înțelegere între profesori, deoarece investim anual în școli. Anul trecut am făcut sală de sport, acum 2 ani un vestiar, avem grupuri sanitare în incinta școlilor și oamenii au înțeles. Este un colectiv minunat.
Ei se grupează… 3, 4 inși vin cu o mașină, am găsit înțelegere din partea dânșilor. Anul acesta modernizăm cancelaria. Au nevoie de condiții. Am avut o singură doamnă care a fost detașată o lună de zile la noi, iar colegii ei, ca să nu mai vină la Primărie, au strâns 18 lei, cât dădea. Am decontat când aveam de la Câmpulung. Totul este și de la conducerea școlii… Eu nici la salariații Primăriei nu decontez”, declară pentru ePitești primarul din Băbana, Bebe Ivan.
În Corbi, în anul 2018, pentru decontarea transportului profesorilor s-a plătit suma de 33.000 de lei. ”Cheltuim mulți bani pe navetă, dar asta este legea. Am avut întârzieri, este adevărat, cu plățile pentru navetă, pentru că, de cele mai multe ori, nu ajung banii, dar nu am încheiat anul 2018 până nu am achitat tot”, ne precizează Virgil Baciu, edilul din Corbi.
”Sunt primării care nu au bani, asta e clar. Eu sunt de acord că trebuie să sprijini învățământul, profesorii au anumite drepturi, dar au și obligațiile, performanțele nu sunt mereu atât de strălucite încât să fie justificate pretențiile”, adaugă primarul argeșean.
Și în Stolnici sunt profesori care fac naveta. ”Sunt primar din 2000. În orice an de învățământ am avut și persoane care fac naveta la Pitești, pe lângă cei care sunt din localitate. Din 2000 și până astăzi, am achitat, am plătit naveta, nu am fost restanți și cred că toată lumea a fost mulțumită”, declară primarul din Stolnici, Sevastian Pupăză-Roșu, pentru ePitești.
Nici în comuna argeșeană Căteasca nu sunt probleme cu plata transportului pentru cadrele didactice. ”Nu există probleme cu decontarea navetei, le-am plătit (n.r. – profesorilor)”. Aproximativ 20 de cadre didactice care predau în Căteasca fac naveta. ”Le-am decontat mereu”, susține primarul din Căteasca, Eugen Mira. Iar de la Contabilitate ni s-a completat că suma alocată pentru transportul cadrelor didactice a fost de 65.000 de lei în 2018. În plus, elevii beneficiază de transport cu 2 microbuze.
Și în comuna argeșeană Bradu, chiar dacă se află lângă Pitești, se decontează naveta profesorilor: ”Suportăm noi cheltuielile”, ne declară Dan Stroe, primarul localității.
Nu este posibil ca tu, primar, să ai grijă de salariile din Primărie și să nu te gândești la cheltuielile generale pe care le ai. Ce fel de administrație este asta? Dacă știi că bugetul nu-ți permite, nu majorezi salariile angajaților din Primărie că așa e ”legea”! Pentru că tot legea spune și că naveta profesorilor trebuie decontată. Iar educația copiilor din localitate depinde de acești profesori, care, poate, uneori, nu au cu ce să ajungă la muncă.
În schimb, poate că Primăria Vedea ar fi supraviețuit la fel de bine și fără majorări salariale.
Domnule primar Niculae Dochinoiu, e incompetență, rea-voință ori neștiință? Pentru că, dacă se vrea, se poate!
Săptămâna viitoare vă vom prezenta și punctele de vedere oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Argeș și Sindicatului Învățământ Preuniversitar Argeșean ”Muntenia”.