Donaris 930 x 122

crinului

MONUMENTUL DE PE CRINULUI VA FI MUTAT

Monumentul de pe Crinului va fi mutat. Viceprimarul Laurenţiu Zidaru şi alţi angajaţi ai Primăriei Piteşti au fost astăzi în mai multe zone din municipiu pentru a evalua un nou amplasament pentru unul dintre cele mai cunoscute monumente din oraş.

Citiți și: Pitești – Exclusiv. Încă un Kaufland în cel mai tare cartier din oraș!

Este vorba despre Monumentul Eroilor de pe strada Crinului, la care au loc, de regulă, ceremoniile militare şi de depuneri de flori cu ocazia marilor sărbători și comemorări naționale.

„Sunt mai multe locuri în care ar putea fi mutat. Una dintre soluţii este în parcul de la Finanţe, acolo unde a şi fost în trecut. O alta este la Cimitirul Eroilor. În locul lui, în zona străzii Crinului vom avea un spaţiu verde, cu bănci pentru odihnă.”, declară Laurenţiu Zidaru pentru ePitești.

Citiți și: Închiriezi cu încredere de la Rent a Car Laguna Goo! Disponibilitate non-stop

Viceprimarul mai spune că mutarea va fi făcută „în perioada următoare”, fără a preciza, însă, exact când anume.

Mutarea se va face la cererea asociației „Cultul Eroilor” Argeș, care a cerut Primăriei ca monumentul să fie readus în locul său inițial.

Monumentul Independenţei de pe strada Crinului din Piteşti le este dedicat eroilor din Regimentul 4 Dorobanţi Argeş căzuţi la datorie la sud de Dunăre în Războiul de Independenţă din 1877-1878.

A fost realizat de „Societatea Veteranilor Grade Inferioare Coroana de Oţel” din Piteşti, la iniţiativa lui Gheorghe Drăghescu, preşedintele societăţii.

Pe 20 iunie 1905, Consiliul Local Piteşti (pe atunci oraşul avea un primar interimar, în persoana lui Ion P. Constantinescu) a aprobat construirea monumentului, iar pe 1 octombrie 1906 (când primar era Alexandru M. Vestinian) a fost pusă piatra de temelie la intersecţia dintre bulevardul Elisabeta şi Calea Craiovei.

Lucrarea, finalizată în martie 1907, a fost făcută cu bani obţinuţi prin subscripţie publică, după planurile arhitectului Ion Traianescu şi ale sculptorului Dumitru Pavelescu-Dimo.

În 1950, invocând raţiuni urbanistice, administraţia comunistă a oraşului a demontat monumentul, acesta fiind depozitat ulterior în diferite zone din parcurile oraşului. În 1969 a fost repus pe domeniul public, dar nu în locul lui iniţial, ci pe strada Crinului.

În perioada comunistă monumentul original a pierdut unele dintre elementele lui constitutive. A fost văduvit de postamentul bazal, în timp ce coloana paralelipipedică a devenit mai scundă, pentru că din ea lipseşte un modul. De asemenea, de pe coloană au dispărut elementele decorative din bronz fixate pe feţele laterale, iar sus, în partea terminală, nu mai există coroana regală. (Sursă de documentare istorică și foto: danartarus.blogspot.com)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3