- Publicat de: ePitești
- 23-03-2021, ora 9:35
- Administrativ
Oficial: Cătălin Călugăru, despre decizia de a nu acorda vot de legalitate în CL Pitești
Oficial: Cătălin Călugaru, despre decizia de a nu acorda vot de legalitate în Consiliul Local Pitești.
Citiți și: Pitești. Om-cheie din Primărie, creștere spectaculoasă în mai puțin de o lunăCu privire la proiectele de hotărâre care au fost pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Pitești, referitor la desemnarea reprezentanților CL în AGA la societățile comerciale subordonate forului decizional al municipiului, secretarul general Andrei-Cătălin Călugăru şi-a explicat decizia de a nu acorda vot de legalitate pe actul înaintat de către consilierii locali semnatari ai PNL şi USR PLUS.
Vorbim despre două proiecte:
1. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Municipiului Piteşti în adunarea generală a acţionarilor S.C. Termo Calor Confort S.A. Piteşti
2. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Municipiului Piteşti în adunarea generală a acţionarilor la S.C. Apă Canal 2000 S.A. Piteşti.
În urma votului de ieri, Sorin Apostoliceanu (PNL) a fost desemnat reprezentant în AGA la Apă Canal, în vreme ce Miu Barbu (USR PLUS – fost profesor de chimie și fost director la Colegiul Național Ion C. Brătianu) a fost desemnat reprezentant în AGA la Termoficare.
Secretarul general al muncipiului Piteşti, Cătălin Călugăru, explică:
„Legea mă obligă să fac o opinie motivată şi când înaintez proiectul de Hotărâre care va fi semnat doar de preşedintele de şedinţă trebuie să prezint argumente. Argumentele ţin de ce s-a spus şi în şedinţă, de faptul că textul de la Art. 132 din Codul Administrativ este foarte clar. Am primit şi o adresă de la minister chiar sub semnătura ministrului. În actualul context, coroborat cu toată partea legislativă (pentru că nu poţi să scoţi din context doar articolul acela din Codul Administrativ) nu am putut să-mi dau pe actul acela votul de legalitate.
Ca atare condiţii, depinde acum de Prefectură. Se va analiza şi dacă dânşii consideră că este totuşi ilegal, vor reveni cu o solicitare de revocare a hotărârii care se va duce tot în CL. Şi această decizie poate fi contestată pe linia de contencios admnistrativ.
Ideea de bază e că înainte de a începe procedura de vot am intervenit când doamna Cătălina Dumitraşcu (n.r. consilier local din partea PNL) voia să facă deja procedura.
I-am spus: „trebuie să puneţi pe ordinea de zi şi punctul 2, că nu puteţi vota ceva ce nu a ajuns să se analizeze. Formal, nu se ajunsese. Aşa că procedura de vot oricum nu trebuia să înceapă până nu se făcea această formalitate. Se vota ceva ce nu era pe ordinea de zi. Odată ce e respins în şedinţă, nu poţi să-l repui pe ordinea aceleiaşi şedinţe sau, odată ce l-ai aprobat, nu poţi să-l mai reaprobi cu nişte amendamente. Nu se ajunsese la a vota proiectul de hotărâre. Mai mult, legea spune că tu poţi să retragi, în calitate de iniţiator, proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, oricând până la aprobare. Pe cale de consecinţă, e clar că poţi să faci şi amendamente.
Prefectura are o perioadă destul de lungă să analizeze legalitatea. Până atunci, hotărârile se prezumă a fi legale şi au intrat în vigoare. Consiliul Local poate să aprobe fie menţinerea hotărârii, fie revocarea hotărârii”, a precizat pentru ePiteşti, Cătălin Călugăru.
„Pentru avizul de legalitate, Prefectura ar avea 30 de zile. Având în vedere importanţa şi popularizarea acestui subiect, sunt sigur că se va pronunţa mult mai repede. Şi colegii implicaţi la Societăţi Comerciale au un mare interes să se reglementeze cât mai urgent. Argumente juridice poate sunt de toate părţile, aşteptăm punctul de vedere”, a conchis secretarul general al municipiului Piteşti.