Donaris 930 x 122

Arges

ȘOC ÎN ADMINISTRAȚIA PITEȘTIULUI! TRIBUNALUL ARGEȘ, SESIZAT

Instituția Prefectului de Argeș solicită instanței de contencios administrativ anularea a 146 de dispoziții emise de viceprimarul municipiului Pitești.

Citiți și: Eveniment tragic, în Argeș: Un tânăr și-a pierdut viața azi-noapte!

„Luni, 4 aprilie a.c., Instituția Prefectului a sesizat instanța de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Argeș în vederea anulării unui număr de 146 de dispoziții emise în perioada 1-19 octombrie 2015 de viceprimarul municipiului Pitești. Cu ocazia exercitării controlului de legalitate de către prefect, potrivit atribuțiilor acestuia stabilite de art. 123(5) din Constituția României, s-a constatat că aceste dispoziții sunt emise de viceprimarul Cornel Constantin Ionică.

Trebuie menționat că încă din data de 7 ianuarie a.c. Instituția Prefectului a purtat corespondență cu Primăria municipiului Pitești, primarul Tudor Pendiuc (n.r. – foto) și secretarul municipiului Pitești, solicitând reanalizarea acestor dispoziții și intrarea în legalitate. La repetatele noastre solicitări nu ne-a fost prezentată nicio dispoziție de delegare de atribuții pentru a justifica emiterea celor 146 de dispoziții de către viceprimarul Ionică, nefiindu-ne prezentate, totodată, nici argumentele legale prin care să fie întemeiată această situație de fapt.

Citiți și: Din nou, un eveniment fantastic la Pitești Arena!

Trebuie amintit că în data de 14 august 2015 Curtea de Apel București a admis contestația primarului Tudor Pendiuc și a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. În această situație a încetat și măsura suspendării acestuia din funcția de primar al municipiului Pitești, încetând astfel și aplicabilitatea hotărârii Consiliului Local al municipiului Pitești prin care viceprimarul Ionică a preluat atribuțiile de primar.

Instituția Prefectului a analizat cu atenție situația ivită la nivelul Primăriei municipiului Pitești, tocmai pentru că înțelege consecințele juridice ale acestui demers, întrucât prin sesizarea instanței de contencios administrativ aceste dispoziții vor fi suspendate de drept, însă înțelege, totodată, ca mai presus de toate trebuie să fie respectată legea. Instituția Prefectului consideră că această situație putea fi evitată dacă la nivelul Primăriei Municipiului Pitești se identificau anumite soluții de intrare în legalitate după încetarea suspendării primarului Tudor Pendiuc, astfel:

1.Primarul Tudor Pendiuc putea emite dispozițiile. Considerăm că prin Încheierea din data de 14 august 2015 Curtea de Apel București, în cadrul controlului judiciar, nu i-a interzis primarului să-și desfășoare activitatea și, implicit, să emită dispoziții, ci doar „să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpații și martorii în cauza penală”, din considerentul de a nu afecta buna defășurare a procesului penal. Considerăm că emiterea dispozițiilor de către primarul Pendiuc alături de care contrasemna pentru legalitate secretarul Cerbureanu, martor în cauza penală, nu ar fi dus la încălcarea controlului judiciar.

2.Primarul Tudor Pendiuc își delega atribuțiile, inclusiv emiterea de dispoziții, la încetarea suspendării din funcție. Potrivit Legii administrației publice locale, primarul își poate delega atribuțiile viceprimarilor, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcționale sau personalului din aparatul de specialitate, precum și conducătorilor instituțiilor și serviciilor publice de interes local, în funcție de domeniile de activitate. Delegarea de atribuții către viceprimari, secretar sau alte persoane din aparatul de specialitate ar fi condus la evitarea unor prezumtive situații de încălcare a controlului judiciar.

3.Secretarul Iosiv Cerbureanu nu mai contrasemna dispozițiile. Trebuie precizat că secretarul a îndeplinit vârsta standard de pensionare încă din anul 2014, motiv pentru care primarul trebuia să-i înceteze de drept raportul de serviciu potrivit Statutului funcționarilor publici. Mai mult, acesta s-a pensionat în anul 2015, cumulând din acel moment pensia cu salariul. Facem precizarea că această soluție a fost adoptată de Primăria municipiului Pitești la solicitarea noastră în cazul emiterii Dispoziției nr.313/10.02.2016 privind trimestrializarea bugetului municipiului Pitești pe anul 2016, când aceasta a fost emisă de primarul Tudor Pendiuc și contrasemnată pentru legalitate de șeful biroului juridic din Primărie.

Instituția Prefectului, în acord cu misiunea sa de a veghea la respectarea stării de legalitate în județ, va continua acest demers de anulare a actelor administrative nelegale emise de autoritățile administrației publice locale din municipiul Pitești până la momentul intrării acestora în legalitate.”, precizează Instituția Prefectului de Argeș.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pizza Sapori Italia 570 90