930 x122 grota rece

    VIDEO: Gropi, bălți și noroi. Primarul doarme-n post de frica pușcăriei

    Gropi, bălți, noroi, mizerie! Așa arată, în secolul 21, DC 178 din comuna europeană Cocu. Și nu doar el, căci, cu o singură excepție, toate străzile din localitate par trase la indigo.

    Edilul neclintit din funcție, Gheorghe Țucă, se ambiționează să-i țină pe cei ce-i păstorește rupți de civilizație, dar mai aproape de străbuni, undeva între Homo neanderthalensis și Homo erectus, și le menține condiția fizică, obligându-i zilnic să facă slalom printre capcanele din străzile ce parcă ar fi trecut printr-un bombardament.

    Imaginile surprinse zilele trecute și puse la dispoziția redacției noastre de fiul unui localnic sunt grăitoare.

    „An de an este așa după ploi. Anul asta, am vorbit cu vecinii și ne-am hotărât să luam atitudine”, mărturisește, pentru ePitești.ro, bărbatul.

     

    El, unul, a plecat de ceva vreme din Cocu, dar e îngrijorat de-ai săi și de cei ce așteaptă, parcă în zadar, să vadă și pe drumul lor asfalt.

    „Primarul n-are niciun interes să asfalteze drumul ăsta. Nu stau decât vreo 50 de persoane pe strada asta, deci, nu l-ar ajuta prea mult la vot. Oamenii s-au dus la el, l-au tot rugat să asfalteze Ultima dată când l-au întrebat de ce nu accesează fonduri europene, le-a spus: <<voi nu vedeți că cine ia fonduri europene ajunge în pușcărie?!>>”, mai spune bărbatul.

    Nu știe exact dacă, în cazul edilului, e vorba de frică, de lehamite ori nepăsare, dar știe sigur cum n-ar trebui s-arate, azi, un drum, fie el și de țară.

     

    „Cei ce ar trebui să facă ceva pentru aceasta Comuna Cocu ce zic?”

    Nu e singurul care se plânge de starea drumurilor din localitate. Grupul de Facebook public „Cocu, comună europeană!” e plin de exemple similare.

    „Nu pot să cred cum arată în momentul de față acest drum din satul copilăriei mele. Nu pot să cred cât s-a degradat în nici 3 săptămâni de când am circulat pe acolo… Era și atunci, dar nu atât de agravat. Așa arată acest drum de fiecare dată când se topește zăpada. Oare cei ce ar trebui să facă ceva pentru aceasta Comună Cocu ce zic?”, se întreabă Elena O. pe aceeași pagină. 

    Primarul Gheorghe Țucă e senin

    Edilul șef al comunei recunoaște nonșalant că… așa e în comună.

    „Toate drumurile din Cocu sunt neasfaltate. Așa se întâmplă după fiecare iarnă, pentru că nu au fost acceptate la finanțare până la momentul actual… Doar unul, Drumul Comunal 107-67 e asfaltat. Acela a fost asfaltat în asociere cu Consiliul Județean. Avem proiectare pe drumul Comunal 178. A fost depus, acum doi ani, pe fonduri europene și a fost respins pentru că nu s-a încadrat pe Ghidul Solicitantului”, a mărturisit, contactat de ePitești.ro, Gheorghe Țucă.

    „Chiar dacă-l depuneam de 100 de ori, de 100 de ori se respingea”

    Am încercat să aflăm de la edil de ce, de doi ani încoace n-a încercat să îmbunătățească proiectul,  ca să obțină, totuși, fonduri europene sau de ce nu încearcă să asfalteze carosabilul cu bani de la bugetul local.

    „N-am mai încercat să reluăm, fiindcă ghidul solicitantului nu s-a modificat… Chiar dacă-l depuneam de 100 de ori, de 100 de ori se respingea. După ce l-am depus, într-o săptămână au venit inspectorii de la verificare și ne-au spus că proiectul va fi respins că nu îndeplinește condițiile prevăzute în ghidul solicitantului. Nu îndeplinește punctajul”, mai spune, pentru ePitești.ro, edilul.

    Nu știm dacă primarul ia măcar în calcul și o altă ipoteză decât cea fatalistă… De exemplu, cum că, dacă în atâția ani de mandat n-a reușit să asfalteze decât un drum (și ăla fiindcă a intervenit CJ), ar putea fi pentru că nu se pricepe la administrație! Sau poate pentru că nu se străduiește de-ajuns! Sau poate pentru că-i e frică – așa cum zic sătenii – de fondurile alea care bagă edilii în pușcărie.

     

    „Cum se zvântă puțin, noi băgăm utilajele pe el”

    Ce șanse are Drumul comunal 178 să devină măcar circulabil în viitorul apropiat. Mici! Și când va deveni, va fi doar „grație” unor noi cârpeli/pietruiri, singurele pe care edilul le poate promite votanților.

    „Pietruit a mai fost. Problema e că la momentul actual, cum știți bine, neavând buget la nivel național, nu avem nici buget la nivel de localitate. Neavând buget, nu poți să închei contract cu o firmă, ca să reamenajeze drumul, cu un autogreder sau cu altceva, pentru că n-ai cu ce s-o plătești.

    În fiecare an a fost întreținut, doar că el arată așa după fiecare zăpadă mare, după fiecare ploaie mai puternică. Dar cum se zvântă puțin, noi băgăm utilajele pe el… Și asta e! Astea sunt condițiile la noi… Gândiți-vă că sumele de echilibrare de la bugetul de stat sunt, anul acesta, mai mici cu 6 miliarde decât anul trecut! Gândiți-vă ce posibilități o să avem și anul acesta!”, a mai spus, pentru ePitești.ro, primarul Țucă.

    Am vrut să știm cam când le-ar vedea domnia sa, de-acolo, din fotoliul de primar, asfaltate.

    „În momentul în care vor fi acceptate la finanțare”, spune edilul.

    Logica e simplă: Vor fi asfaltate când proiectele vor fi convingătoare. Doar că edilul nu mai vrea să depună proiecte că „nu ni le acceptă”.

    E cercul vicios și greu de digerat în care se zbate comuna, căreia nu-i pică din cer, de undeva, din zona crepusculară, un proiect cu care să convingă și ea că merita mai mult de un singur drum asfaltat.

    „Știu doar să meargă în teren, să facă poze și să denigreze localitatea” 

    Edilul nu se se uită nici la comunele care au știut să atragă fonduri pentru a-și duce oamenii, pe drumuri asfaltate, spre civilizație, nici la localitățile care au știut să se gospodărească și să-și scoată  cetățenii din noroaie. Se uită în ograda sa. Și știe sigur cine-i vinovat:

    „Oamenii n-or să înțeleagă! Și presupun că dintre cei care fac sesizări, cel puțin unul-doi, sunt consilieri locali care nu știu decât să meargă în teren, să facă poze și să denigreze localitatea și instituția în care lucrează. Ia să-i întrebați: << Băi, tu ai șanțurile decolmatate?>>. Să vedeți că de 30 de ani, niciunul nu și-a decolmatat șanțurile  și podețurile. Așteaptă să se ducă primarul să le decolmateze șanțurile…”.

     

     

     

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Un comentariu

    • Ion spune:

      Teiu, Mozaceni, Negrasi, Buta, Zidurile…. Acolo sa vedeti drumuri ca in evul mediu!

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90