SMART KIDS 930X122

pensii

Video: Noi măsuri la stabilirea pensiilor, anunţate de ministru

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat ieri, în emisiunea „Jurnalul de seară” de pe DIGI24, care sunt noile reguli cu privire la pensii.

Citiți și: Veste mare privind salariul minim și pensiile!

Potrivit ministrului, stagiul minim de cotizare „e important să rămână 15 ani”. Prin această măsură, cei care se pensionează având 15 ani vechime pot accesa pensia minimă socială în valoare de 800 de lei. Cei care ajung la vârsta de pensionare şi nu au această vechime, pot „cumpăra” până la şase ani vechime.

În România sunt 930.000 de astfel de beneficiari, a precizat ministrul.

Citiți și: Crește vârsta de pensionare. Declarațiile Ministrului Muncii

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care include şi indicele de corecţie. Va fi pus într-o formulă de calcul care va aduce o predictibilitate în privinţa calculării pensiilor pe termen lung”, a mai precizat Raluca Turcan.

 

 

„Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creem oportunitatea prelungirii vieţii active. Printr-o solicitare, oamenii pot alege să lucreze până la 70 de ani”, este o altă măsură anunţată de ministru.

Nu în ultimul rând, Raluca Turcan a anunţată că se doreşte egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani. În prezent, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65 de ani.

O nouă lege a pensiilor ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2022, urmând ca, începând din 2023, oamenii să îşi poată accesa dosarul de pensie în format electronic.

Ministrul Muncii a mai declarat, în aceeaşi emisiune, că şi-ar dori ca legile privind pensiile să nu mai poată fi schimbate de fiecare dată când apar noi oameni la putere, în Guvern şi Parlament. Odată stabilite nişte măsuri, să fie stabilite pentru 50 de ani.

(Foto: descriptiv)

Supernova-BTS-RO-External-banner-555x222px

Comentarii

New Profesional Consult 570×90