- Publicat de: ePitești
- 31-10-2024, ora 10:23
- Știri, Știri
Ai nevoie de martori! Situația de la bloc care te poate trimite la tribunal
Ai nevoie de martori! Situația de la bloc care te poate trimite la tribunal
Citiți și: Atenție! Amenzi usturătoare la bloc de sărbători!Pentru mulți locuitori ai orașelor, viața la bloc poate deveni un coșmar din cauza vecinilor gălăgioși care deranjează liniștea prin muzică tare, zgomote de bormașină sau chiar certuri violente.
Conform articolului 1.349 din Codul Civil, orice persoană are obligația de a respecta regulile de conduită.
Citiți și: Reguli șocante impuse la bloc! Ce restricții îi revoltă pe locatariIar cei care le încalcă pot fi trași la răspundere pentru prejudiciile cauzate.
Răspunderea civilă delictuală poate fi invocată în cazul vecinilor care deranjează frecvent.
Iar aceștia pot fi obligați să repare daunele aduse.
Orele de liniște și amenzile pentru încălcarea acestora
Legea nr. 61/1991 stabilește orele de liniște între 22:00-08:00 și 13:00-14:00, perioade în care tulburarea liniștii locatarilor prin zgomote excesive este interzisă.
De asemenea, legea prevede sancțiuni pentru deranjarea liniștii și în afara acestor ore.
Ai nevoie de martori! Situația de la bloc care te poate trimite la tribunal
Conform legii modificate în 2019, petrecerile care tulbură locuitorii din zonele rezidențiale pot aduce amenzi de până la 3.000 de lei.
Iar în cazul recidivei, amenzile pot ajunge la 6.000 de lei sau chiar la 150 de ore de muncă în folosul comunității, conform evz.ro.
Când pot vecinii gălăgioși să fie sancționați penal?
În anumite cazuri, comportamentele vecinilor gălăgioși pot atrage sancțiuni penale.
Conform articolului 371 din Codul Penal, tulburarea ordinii și liniștii publice prin acte de violență sau amenințări se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Astfel, dacă vecinii agresivi ies din apartament și comit acte de violență pe scară sau în fața blocului, locatarii pot sesiza poliția, care este obligată să intervină.
Daune morale pentru vecinii gălăgioși
Atunci când zgomotele persistă și nici amenzile nu au efect, locatarii trebuie să apeleze la instanță pentru a solicita despăgubiri morale.
Pentru a întări cazul, este important să colecteze probe:
înregistrări audio, mărturii ale martorilor sau rapoarte întocmite de un expert extrajudiciar care să ateste nivelul zgomotului.