New Profesional Consult 930 x 122

curent

Alertă energetică! Se pregătesc raționalizări!

Alertă energetică! Se pregătesc raționalizări!

Citiți și: Cinci zile de pană de curent! Bănci, cabinete, spații comerciale și clienți afectați

Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii.

În consecință și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist.

Citiți și: Oficial. Acești piteșteni rămân fără curent electric!

DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

În aceste condiții, arată Profit.ro, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori. Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW).

De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.

″Reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″, precum și ″pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, sunt alte recomandări ale DEN.

Foto: Playtech.ro

555×222 grota rece

Comentarii

2 comentarii

  • Anonim spune:

    Propun ca angajații care folosesc surse de căldură și iluminat suplimentare în birou să li se desfacă contractul individual de muncă. Conducerea instituțiilor să oprească agentul termic și să interzică folosirea centralelor termice. Să se scoată perdelele pentru a lăsa soarele să încălzească și să facă lumină. Clădirile să fie vopsite în negru iarna și în alb vara.

  • Romi spune:

    Voi sunteți zvonerii sau raspandaci? De ce nu dați numele persoanei de la DEN despre care ziceți că a făcut aceste afirmații, să știm pe cine să lăudăm sau sa înjurăm la primăvară ( cine o apuca). În dorința de a fi văzuți aruncați pe piata tot felul de aberații.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90