930×122 CUMPANA 5

cod rosu

Alertă meteo! E cod roșu în România!

În urmă cu puțin timp, meteorologii au emis o avertizare Cod roșu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat pentru zilele de 30 iunie și 1 iulie.

Citiți și: România, ”Cod roșu pentru umanitate”

Acesta este valabil în mai multe județe din țară.

Temperaturile înregistrate vor fi unele extreme, care vor depăși recordurile absolute ale perioadei.

Citiți și: ARGEȘ: RAFALE DE VÂNT CU PUTEREA UNUI URAGAN

Județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud sunt vizate de un cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Potrivit ANM, joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei.

Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Noaptea, temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

COD GALBEN

Meteorologii au emis și un cod galben valabil joi și vineri, care se referă la un val de căldură și disconfort termic ridicat. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. În același interval, un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat se vor resimți în Banat, Transilvania și Moldova.

COD PORTOCALIU

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, pentru aceste zone fiind emis un cod portocaliu.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Foto descriptiv: Ziare.com

SMART KIDS 555×222

Comentarii

570 X 90 CUMPANA 3