930 pe 122 COSTACHE

amenda

Amendă uriașă pentru acești șoferi!

Amendă uriașă pentru acești șoferi!

Citiți și: Schimbări cruciale în Codul Rutier: Amenzi uriașe pentru proprietarii de mașini

Posesorii de mașini din țara noastră își pot monta, pentru a ține hoții la distanță, un sistem sonor antifurt, adică o alarmă auto.

Totuși, potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis, altfel riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Citiți și: Atenție, șoferi! Schimbare majoră pentru toți deținătorii acestor categorii de permis

Codul rutier stabilește și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.

Totodată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic.

După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).

Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

Amendă uriașă pentru acești șoferi!

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea unei altei mașini.

,,Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în document.

Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, adică amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă.

Ținând cont de faptul că, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Donaris 570×90