930×122 CAPRA 5

alimente

Amenzi uriașe pentru magazinele care nu vând la preț mic produse aproape expirate

Obligație nouă pentru firme! Amenzile sunt uriașe!

Citiți și: Cele mai mari scumpiri! Pentru ce plătim cel mai mult la magazin

Printr-o propunere legislativă ce a primit luni votul senatorilor se urmărește ca mecanismele de prevenire a risipei alimentare să devină obligatorii pentru firme și să fie introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe.

Astfel, firmele vor avea obligația de a implementa măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor alimentare aflate aproape de data de expirare, redistribuirea gratuită a alimentelor către operatorii receptori sau consumatori finali, utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor, trimiterea produselor alimentare alterate pentru transformarea în compost sau biogaz.

Citiți și: Anunț de ultim moment: prețurile acestor alimente au fost decise

De asemenea, este vizată și introducerea unei prevederi ce vizează firmele din industria ospitalității, care vor trebui să permită clienților să ia, fără costuri suplimentare și în condiții corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite (posibilitatea care există la multe restaurante, n.red.) și vor informa despre această posibilitate în mod clar și vizibil în meniu.

Se dorește și crearea unei platforme naționale de către MADR pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici și cei receptori să introducă informațiile obligatorii conform legii deja existente (platformă ce ar trebui finalizată până la 1 ianuarie 2025).

Neintroducerea în această platformă, la momentul în care va deveni funcțională, a planului de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse sau rezultatele obținute de către operatorii economici, va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei. Totuși, această sancțiune nu va viza microîntreprinderile și întreprinderile mici.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3