- Publicat de: Alex Ivan
- 26-08-2023, ora 9:48
- Știri
Angajați ai Filarmonicii Pitești lucrează în „condiții vătămătoare”
Știrea inițială: La Filarmonica Pitești, doi angajați urmează să beneficieze de concediu de odihnă suplimentar.
Citiți și: Gata cu tichetele de vacanță! Decizia care lovește milioane de români și distruge turismulEste vorba despre cei care lucrează pe posturile de manipulator decor și îngrijitor.
Aceștia vor avea, pentru condiții vătămătoare, de 6 zile în plus de concediu.
Citiți și: Lege clară: Bani și 4 luni de concediu! Noi beneficii pentru aceste persoaneCitește și: Argeș. Alertă! Două zile extreme, temperaturi critice
Un proiect în acest sens, care are la bază și „Buletine de determinare” emise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș urmează sp fie supus votului consilierilor locali în ședința ordianară din această lună.
ePitești a luat legătura cu managerul Filarmonicii Pitești. L-am întrebat la ce se referă, concret, acele condiții vătămătoare.
Managerul Gabriel Niță a spus că va reveni cu un răspuns pe această temă.
Angajați ai Filarmonicii Pitești lucrează în „condiții vătămătoare”
Potrivit Codului Muncii, se acordă angajaților un concediu de odihnă anual de minimum 20 de zile lucrătoare.
Update 26 august: Managerul Gabriel Niță a venit astăzi cu lămuriri pe marginea subiectului.
„Vorbim despre concediul suplimentar de odihnă de care beneficiază angajații din instituțiile subordonate, respectiv din Primăria Pitești, lucru despre care ați mai scris: https://epitesti.ro/stiri/administrativ/angajatii-primariei-si-ai-institutiilor-subordonate-primesc-concediu-pentru-conditii-vatamatoare.
În cazul nostru este practic o prelungire a hotărârii de anul trecut, cu actualizarea buletinelor de determinare, iar pentru cei doi, fiind posturi nou înființate și ocupate în urma concursurilor, se acordă pentru prima dată.
Factorii de risc au fost stabiliți de DSP și, ținând cont de aceștia, dar și de punctajul în parte, a rezultat numărul de zile corespunzător.
Mai jos voi detalia pentru cele două posturi.
În speța prezentată de dvs, manipulantul decor este supus factorilor de risc următori: suprasolicitare vizuală, osteo-musculo-articulară prin poziții vicioase prelungite, manipulare manuală a greutății, expunere la zgomot în timpul repetițiilor și concertelor, solicitare neuro -psihică – salariatul având și atribuții de operator imagine – înregistrare video a concertelor, prelucrarea video și transmiterea online a acestora, montaj video și arhivare.
Pentru îngrijitor, avem următorii factori: risc biologic, lucru cu substanțe chimice, suprasolicitare osteo-musculo-articulară, manipulare manuală greutăți, intensitatea expunerii și asocierea acestor factori fiind din cauza suprafeței clădirii de 2000 de metri pătrați pe trei nivele cu 2 săli de evenimente, 10 spații de birouri, 14 grupuri sanitare.
Conduc la o suprasolicitare prin mers pe suprafață mare, manipulare de mase, poziții forțate, risc de contaminare biologică și risc chimic din cauza utilizării substanțelor de curățenie”.