SMART KIDS 930X122

doi ani de studiu

Anumiți elevi pot promova doi ani școlari într-unul

Anumiți elevi pot promova doi ani școlari într-unul. Este vorba despre elevii cu rezultate foarte bune la învățătură, elevi capabili de excelență.

Citiți și: Cine va fi șeful Educației după demisia lui Cîmpeanu

Pentru sprijinirea acestora se vor organiza clase de excelență, olimpiade, competiții școlare, tabere, programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate şi vor fi acordate toate resursele necesare, inclusiv burse.

O schimbare substanțială care poate fi adusă în țara noastră de proiectul ”LEGEA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR ROMÂNIA EDUCATĂ” este și posibilitatea ca elevii capabili de excelență să promoveze doi ani de studii într-un an școlar. Acest lucru se poate întâmpla la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

Citiți și: Anunț de ultimă oră! Sunt vizați elevii!

Se va înființa un Centru Național pentru Excelență 

De asemenea, se va înființa și un Centru Național pentru Excelență care va iniţia acţiunile de identificare şi promovare a elevilor capabili de excelență, va elabora și asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a elevilor capabili de excelență.

Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate-pilot de excelență prin ordin al ministrului educației. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelență se aprobă prin ordin al ministrului educației, la propunerea Centrului Național de Excelență.

În unitățile-pilot de excelență se pot desfășura activități suplimentare de învățare cu elevii capabili de  excelență. Elevii înscriși în formațiunile de studiu din aceste unități beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenței.

Aceste programe vizează aprofundarea învăţării și presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare.

Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelență se asigură de Ministerul Educației.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

Foto principal: descriptiv

555×222  MAIA

Comentarii

Donaris 570×90