New Profesional Consult 930 x 122

pensionari

Anunț important pentru pensionari!

Anunț important pentru pensionari!

Citiți și: Veste uriașă despre pensii înainte de Paști!

După ce termenul anterior pentru aplicarea mecanismului ce permite cumpărarea de vechime pentru pensie s-a prelungit recent, cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face în continuare, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și efectuarea unor plăți către aceasta.

De la începutul lunii octombrie 2023, valoarea salariului minim a crescut la 3.300 de lei, iar una dintre consecințele acestei creșteri este majorarea sumelor ce trebuie plătite pentru acoperirea perioadelor în care nu s-a cotizat.

Citiți și: Guvernul a aprobat Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Mecanismul prin care cei interesaţi își pot completa stagiul de cotizare, conținut de OUG nr. 163/2020, a fost prelungit recent până la finalul anului 2024 (era programat să se încheie la 1 septembrie 2023).

Potrivit acestuia, cei ce nu au ieșit încă la pensie pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioade în care nu au contribuit, de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.

Anunț important pentru pensionari!

Deoarece de la 1 octombrie salariul minim a crescut la 3.300 de lei, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele ce trebuie plătite lunar s-au majorat din acel moment.

OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Așadar, în ceea ce privește sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.

Mai precis, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din octombrie 2023 este de 825 de lei. Pentru contractele semnate până la începutului lunii octombrie (1 ianuarie – 1 octombrie 2023), suma de plată este de 750 de lei.

Detalii, AICI.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3