New Profesional Consult 930 x 122

anunț

Anunțul momentului! Ce se întâmplă cu transportul decontat al elevilor

Anunțul momentului! Ce se întâmplă cu transportul decontat al elevilor

Citiți și: Anunț public – Construire spălătorie Auto self servis

Anunț important privind transportul elevilor!

Noua lege a Educației care intră în vigoare în septembrie 2023 prevede că „toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”.

Citiți și: McDonald’s face anunțul zilei!

Spre deosebire de acum, când prin actuala lege a Educației primesc sumă forfetară toți elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, din septembrie vor primi o sumă, condiționat, doar cei care învață în altă localitate decât cea în care stau și „nu beneficiază de existența serviciilor de transport public”.

Suma forfetară lunară nu se mai stabilește de către Ministerul Educației, ca în prezent, ci de către fiecare Consiliul Județean, anual.

Asta înseamnă că va mai trece o bună perioadă până când plățile de sume vor fi puse în practică, mai ales că pentru stabilirea sumelor consiliile județene au nevoie și de avizul ANRSC, iar lista cu localitățile și sumele forfetare trebuie aprobată apoi prin hotărâre a Consiliului Județean.

Potrivit potrivit articolului 83 din noua lege a Educației, alin. 1, elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu beneficiază de gratuitate, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație.

Anunțul momentului! Ce se întâmplă cu transportul decontat al elevilor

La alineatul 8 se precizează:

În cazul în care elevii nu sunt școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, aceștia beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară al cărei cuantum se stabilește anual, cu avizul conform al ANRSC, prin hotărâre a consiliului județean, în funcție de distanța dintre unitatea de învățământ și domiciliu.

În toate cazurile, DJIP/DMBIP realizează analize semestriale cu privire la aceste situații și le prezintă Ministerului Educației și autorităților locale competente în vederea extinderii serviciilor publice de transport de persoane.

Suma forfetară este asigurată în prezent pentru toți elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit legii Educației Naționale nr.1/2011.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90