930 x122 grota rece

pensii

Anunțul momentului! Venituri cu 80% mai mari pentru aceste persoane

Anunțul momentului! Venituri cu 80% mai mari pentru aceste persoane

Citiți și: Anunțul zilei pentru milioane de români!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus o veste extraordinară pentru pensionarii din România.

Peste un milion de români vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiei la majorarea din septembrie, conform anunțului făcut recent, scrie dailybusiness.ro.

Citiți și: Pensiile, schimbare semnificativă în luna mai! Anunțul făcut azi de oficialități

Legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de către președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023.

Aceasta a devenit aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Multe dintre prevederile acesteia intră în vigoare de la începutul anului, însă cele mai semnificative schimbări vor fi resimțite începând cu luna septembrie.

Potrivit noii legi a pensiilor, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024 și vor fi recalculat în luna septembrie a fiecărui an.

Punctul de pensie va ajunge astfel la suma de 2.032 lei.

Noua lege a pensiilor vine împreună cu o formulă nouă de calcul care va fi aplicată.

Conform acesteia, calculul pensiei se va realiza în următorul mod:

Anunțul momentului! Venituri cu 80% mai mari pentru aceste persoane

Calculul pensiei = Valoarea Punctului de Referință (VPR) x Numărul Total de Puncte.

Valoarea Punctului de Referință (VPR) este stabilită la 81 de lei

Numărul Total de Puncte se obține din însumarea punctelor contributive, punctelor de stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate sunt obținute pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, fiecare an contribuind cu 0,25 puncte.

Punctele de contributivitate sunt acordate pentru fiecare an în care individul a contribuit la sistemul de pensii, cu un punct pentru fiecare an.

De asemenea, legea nr. 118/2010 a decis înlocuirea sintagmei „pensie socială minimă garantată” cu „indemnizație socială pentru pensionari”, ambele referindu-se la același beneficiu.

Astfel, conform anunțului făcut de CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), numărul total de puncte realizate de către asigurat se obține prin însumarea punctajelor anuale ale acestuia.

Inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi, se acordă un număr de puncte de stabilitate în funcție de durata acestuia.

Foto: Descriptiv

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3