- Publicat de: ePitești
- 23-07-2024, ora 10:13
- Știri, Știri
Apare o nouă taxă în aceste facturi ale tuturor consumatorilor
Apare o nouă taxă în aceste facturi ale tuturor consumatorilor
Citiți și: Anunț de ultim moment: Noile tarife la Hidroelectrica!Începând cu 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrică din România vor introduce pe facturile tuturor consumatorilor, atât casnici cât și non-casnici, o nouă contribuție, denumită CfD.
Aceasta este destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon.
Citiți și: Capcana din magazine care golește buzunarele românilor. Pierderi uriașe!Autoritățile estimează că noua taxă va avea „valori reduse”.
Deși contribuția CfD va apărea pe facturile de energie, consumatorii nu vor suporta efectiv acest cost pe perioada în care prețurile finale la energie sunt plafonate.
Adică până la 1 aprilie 2025.
În această perioadă, furnizorii vor fi cei care vor achita contribuția și nu o vor putea transfera clienților.
Apare o nouă taxă în aceste facturi ale tuturor consumatorilor
Noua contribuție CfD a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie 2024.
Și are scopul de a sprijini investițiile în unități de producție de energie regenerabilă.
Recent, a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acestei taxe, conform Profit.ro.
Pentru anul în curs, contribuția CfD va acoperi exclusiv cheltuielile Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili valoarea contribuției CfD până pe 30 septembrie.
Pe baza datelor transmise de OPCOM și Transelectrica.
Facturarea acesteia va începe de la 1 octombrie.
O contribuție CfD de 0,2 lei/MWh va reprezenta pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh o cheltuială suplimentară de doar 6 bani pe lună, respectiv mai puțin de 1 leu pe an.
Cu toate acestea, cât timp prețurile finale sunt plafonate, acest cost va fi suportat de furnizori și nu de consumatori.
Introducerea contribuției CfD reprezintă un pas important în sprijinirea tranziției către surse de energie cu emisii reduse de carbon.
Puteți comenta acest articol, pe pagina de Facebook, AICI.
Foto: Descriptiv/digi24.ro