HerasMed (930 x 122 px)

bani

ASISTENT AFLAT ÎN LINIA I ÎN LUPTA CU COVID-19: NU NE-AM PRIMIT BANII PROMIȘI

Mai multe cadre medicale ale Spitalului Județean de Urgență din Pitești implicate în lupta cu noul coronavirus amenință cu proteste pe motiv că nici până la această dată n-au primit stimulentele prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătății nr 1070/94/2087/2020 privind stabilirea categoriilor de personal și mărimea concretă a sporului pentru condiții de pericol deosebit acordat în baza  Legii/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

Citiți și: Se dă o sumă uriașă de bani! 200.000€ pentru aceste persoane!

„Cum ar fi să procedăm și noi la fel, să nu mai intrăm la pacienții COVID-19?!”

Personalul medical în cauză e cu atât mai indignat cu cât la alte spitale din județ și la multe spitale din țară aceleași categorii de personal au primit stimulentele.

Citiți și: Ai card bancar? Primești banii înapoi! Valabil până la 25 martie!

„Au trecut atâtea luni și n-am primit niciun stimulent. Practic, nu ne-am primit banii promiși. Noi ne așteptam să primim banii pe 15 august. Am zis că poate vin pe 15 septembrie, dar nu s-a întâmplat. În condițiile în care Spitalul Câmpulung, Spitalul Mioveni, Spitalul Valea Iașului, colegii noștri au primit stimulentele. Avem colegi acolo care ne-au confirmat că au luat banii. Neoficial am aflat că Spitalul Județean a intrat în imposibilitate de plată din cauza managementului defectuos,  iar acum riscă să se trezească și cu blocarea conturilor de către furnizorii de materiale, motiv pentru care s-ar urmări redirecționarea acestor bani pe care noi ar trebui să-i încasăm către efectuarea acestor plăți. Suntem foarte revoltați! Cum ar fi să procedăm și noi la fel, să nu ne achităm de obligații și să nu mai intrăm la pacienții COVID-19?! Vrem să tragem un semnal de alarmă!”, a declarat pentru ePitești.ro, sub protecția anonimatului, un asistent medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Angajatul urma să încaseze 30% din salariul pentru două luni din perioada stării de urgență plus alte 30 de procente din salariul pe alte trei luni din starea de alertă –  în total, echivalentul a aproximativ un salariu și jumătate. Situația e similară pentru toți acei angajați ai spitalului care ar trebui să beneficieze de prevederile ordinului.

„Ar trebui ca pe 15, luna viitoare, să se rezolve”

Epitești.ro a încercat să afle cum se vede situația de la nivelul președintelui sindicatului Sanitas Argeș, Doina Fănică.

„Aceste sporuri s-au acordat în unele spitale din județ… La Spitalul Județean s-au făcut demersurile, dar încă nu s-au finalizat calculele. S-a solicitat o sumă estimativă la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. S-au dat deciziile către toate secțiile – nu numai pentru infecțioase COVID-19, ci și pentru hemodializă, ATI, UPU, SMURD… S-au stabilit procentele, astfel încât în perioada următoare să se acorde banii. Ar trebui ca pe 15, luna viitoare, să se rezolve”, a declarat, pentru ePitești.ro, Doina Fănică.

În aceeași situație sunt și angajații beneficiari din Spitalul de Pediatrie Pitești, cei de la Ambulanța Argeș, cei ai Spitalului Curtea de Argeș și personalul beneficiar de la Spitalul Ștefănești (ultimele două, spitale non-COVID, care însă au avut triaj epidemiologic și, implicit, personal desemnat pentru acest triaj.

Mai norocos a fost personalul spitalelor din Valea Iașului, PNP Câmpulung (spital suport) și Spitalul Municipal Câmpulung (spital COVID – comorbidități) precum și cei ai spitalului Mioveni – secția infecțioase.

Cât despre riscul avansat de asistent, ca până la efectuarea plăților, aceste cadre medicale să refuze să mai lucreze cu pacienți COVID-19, Doina Fănică a spus:

„Este o decizie a dumnealor de a se manifesta în mod spontan. Noi, la Federația Sanitas, vom avea  Biroul Executiv, vom avea Consiliul Național și probabil vom lua o decizie la nivel național, pentru că în situația asta sunt mai multe spitale din mai multe județe”.

„Nu este specificată sursa de finanțare”

Întrebată cum se face că anumite spitale au reușit să efectueze aceste plăți, iar altele nu, liderul Sanitas Argeș a precizat:

„Sunt spitale mai mici și acelea au avut excedent. Spitalul Județean este un spital mare, numărul de salariați care beneficiază de ordin este automat mai mare. Singurul motiv pentru care până acum nu s-au acordat peste tot acești bani – consider eu – este că în actul legislativ nu este specificată sursa de finanțare”.

O formă de diferențiere a salarizării

Amintim că sporul prevăzut în ordin constituie o formă de diferențiere a salarizării în funcție
de condițiile specifice de desfășurare a activității personalului medical și se aplică:
a) personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, unități de asistență medico-socială și instituții medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
b) cadrele militare-paramedici și personal medical-din structurile aflate în coordonarea / coordonarea operațională a Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu COVID-19;
c) personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanțarea autorităților administrației publice locale;
d) tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, reglementate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID -19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare.

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA