930X122 MAIA

Călin Georgescu

Atenție, cine este Călin Georgescu? Mega surpriză a alegerilor și parcurs controversat

Atenție, cine este Călin Georgescu? Mega surpriză a alegerilor și parcurs controversat

Citiți și: Călin Georgescu sub ancheta Universității unde era profesor!

Independentul Călin Georgescu, surpriza care a zguduit peisajul politic al alegerilor prezidențiale, a reușit să se claseze pe locul al treilea conform exit poll-urilor, captând atenția unei părți a electoratului român.

La 63 de ani, Georgescu a avut un parcurs profesional variat și, nu de puține ori, presărat cu controverse.

Citiți și: Călin Georgescu, reacție explozivă „În niciun caz lucrurile nu vor rămâne așa”

De la agronomie la ONU și înapoi în politica românească

Absolvent al Facultății de Agronomie și doctor în pedologie, Georgescu și-a început cariera ca inginer agronom înainte de Revoluție, la o întreprindere din Făgăraș.

După 1989, a pășit în structurile administrative ale statului, ocupând funcții precum șef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament și consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu, într-o perioadă în care FSN domina scena politică.

Ulterior, a condus ONG-ul Tineretului Ecologist din România și a ocupat poziții-cheie în guvernele post-1996, inclusiv cea de secretar general în Ministerul Mediului.

În anii 2000, a lucrat în cadrul Ministerului de Externe și a deținut funcții internaționale în domeniul conservării mediului, inclusiv la ONU, unde și-a consolidat imaginea de expert în dezvoltare durabilă.

Astăzi, Georgescu este profesor asociat la Universitatea din Pitești și continuă să fie activ în spațiul public, însă nu fără polemici.

Ascensiuni ratate în politică

Numele său a apărut pentru prima dată în 2012, când a fost propus pentru funcția de premier după căderea Guvernului Boc, însă nu a fost numit.

După tragedia de la Colectiv, scenariul s-a repetat: mai multe figuri publice naționaliste, inclusiv Dan Puric, l-au susținut pentru aceeași funcție. Nici de această dată nu a fost numit.

Cea mai recentă apropiere de politică a fost în 2020, când AUR, pe atunci o surpriză a alegerilor parlamentare, l-a propus pentru șefia Guvernului.

Deși nu a ocupat această poziție, i-a fost oferită funcția de președinte de onoare al partidului. Totuși, declarațiile sale ulterioare au declanșat controverse majore.

Admirația pentru figuri istorice controversate

Călin Georgescu a stârnit o undă de șoc în spațiul public când i-a numit „eroi” pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, și pe Ion Antonescu, mareșal responsabil pentru Holocaustul din România.

Declarațiile sale au atras reacții dure, culminând cu deschiderea unui dosar penal și plecarea sa din AUR.

Probleme în campania electorală

Campania sa prezidențială a fost marcată și de o sancțiune din partea Biroului Electoral Central, care i-a impus să elimine materialele electorale neconforme din mediul online.

Chiar și în fața acestor obstacole, mesajul său a reușit să atragă un segment de votanți, probabil datorită pozițiilor naționaliste și promisiunilor de schimbare.

Un viitor incert

Deși plasat pe locul al treilea în cursa prezidențială, viitorul politic al lui Călin Georgescu rămâne incert. Cariera sa a fost caracterizată de oscilații între succes profesional și scandaluri publice, iar impactul rezultatului său electoral rămâne de văzut în peisajul politic românesc.

Sursa: mainnews.ro

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570 X 90 CAPRA 3