pizzeria sapori  930 122

masina

LOVITURĂ PENTRU ȘOFERII CARE ÎȘI CUMPĂRĂ MAȘINĂ NOUĂ

Odată cu modificarea Codului Rutier printr-o ordonanţă de urgenţă, şoferii care vor cumpăra o maşină ale cărei taxe nu sunt achitate la timp nu vor putea circula cu ea şi vor plăti amenzi care vor putea ajunge la 2.500 de lei.

Citiți și: Carburanți mai scumpi din 2025: Cât te va costa fiecare litru după noile accize

Potrivit economica.net, după ce și-a cumpărat mașina noul proprietar va avea la dispoziție 60 de zile în care va trebui să-și plătească taxele. În caz contrar, înmatricularea se va suspenda de drept, iar mașina nu va putea fi folosită.

Polițistul de la Rutieră va ști dacă s-au plătit sau nu taxele, pentru că instituțiile vor comunica între ele. Astfel, datele de la serviciul de înmatriculari și de la RAR vor ajunge la organele fiscale, care, la rândul lor, vor trimite mai departe situația cu fiecare nou proprietar al mașinii care nu apare că și-ar fi plătit la timp taxele.

Citiți și: Șoc pentru șoferi! Scumpiri iminente care bulversează!

Dacă un șofer va fi prins la volanul unei mașini cu înmatricularea suspendată, fapta sa va fi considerată contravenție și trecută în clasa a IV-a, pentru care se primesc între 9 și 20 de puncte amendă, adică între 1.125 și 2.500 de lei. Totodată, șoferului îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare și i se va da o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. De asemenea, se vor reține și plăcuțele de înmatriculare.

Iată articolul care va fi introdus în OUG 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice:

”Art.151.(1)Autoritatea competentă transmite autorităţilor fiscale competente situaţia vehiculelor înscrise/transcrise în evidenţele proprii în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă.

(2)În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deţinerea şi înmatricularea vehiculelor.

(3)Autorităţile fiscale competente transmit autorităţii competente situaţia vehiculelor pentru care proprietarii nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile prevăzute la alin. (2).

(4)Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept în cazul proprietarilor care nu şi-au îndeplinit în termen obligaţiile prevăzute la alin. (2), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen.

(5)Autorităţile fiscale competente comunică autorităţii competente îndeplinirea obligaţiilor restante în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării.

(6)Procedura de transmitere a datelor şi informaţiilor prevăzute la alin. (2) şi (3) se stabileşte prin ordin comun al ministrului finanţelor publice, ministrului afacerilor interne şi viceprim-ministrului – ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.”

Ulterior, Codul Rutier se va modifica suplimentar pentru a include şi situaţia nou creată a conducerii unui vehicul cu înmatricularea suspendată. Ea va fi considerată contravenţie şi trecută în clasa a IV-a, pentru care se primesc între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 1.125 şi 2.500 de lei, informează Economica.net. (Sursa: http://www.promotor.ro/,  editarea: http://epitesti.ro/)

555 X 222 CAPRA
570×90 MAIA