- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 22-10-2018, ora 9:00
- Eveniment cultural
CONCERT DE SENZAȚIE LA FILARMONICA PITEȘTI
Concert de senzație la Filarmonica Pitești. Vineri, 26 octombrie, de la ora 19 la Centrul Multifuncţional, Filarmonica Pitești organizează concertul cameral ”Vă plaCcello?”, susținut de violonceliștii Răzvan Suma și Adrian Mantu.
Citiți și: Artist celebru, concert de gală la PiteștiTalentații artiști propun publicului o incursiune nonconformistă în repertoriul pentru violoncel în cadrul unui turneu desășurat în perioada 18-26 octombrie la București, Deva, Timișoara, Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu și Pitești. Aceștia vor aduce pe aceeași scenă compoziții originale scrise pentru două violoncele de J. B. Barièrre, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer.
De asemenea, repertoriul va include şi prelucrări româneşti ale unor piese foarte cunoscute de V. Jianu, dar şi o abordare neconvenţională a unor cunoscute hituri pop/rock, transmite Filarmonica Pitești.
Citiți și: Instituție renumită din Pitești face angajări: Salarii de până la 7000 leiDe la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediții ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german, iar apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul românesc în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU?(bert/mann)” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017).
Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Îndrăgitul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa cvartetului „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup.
A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon”din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010.
Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio și profesor asociat la Universitatea de Muzică București, a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, participând la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America. Are în palmares peste o mie de concerte şi recitaluri susţinute pe toate continentele, fiind unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români contemporani. A susținut și masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia).
Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul i-a fost oferit lui Răzvan Suma de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania.
Violoncelist al Cvartetului ConTempo, Adrian Mantu este recunoscut pentru activitatea artistică impresionantă, atât în calitate de solist, cât și ca membru al cvartetului rezident al Radioteleviziunii Irlandeze, RTÉ, fiind câștigătorul a 16 premii internaționale în concursuri camerale și de violoncel.
Doctor Honoris Causa al Universității Naționale Irlandeze pentru activitatea concertistică și didactică, depusă pe durata a 14 ani, a susținut peste o sută de concerte și recitaluri în săli renumite, precum Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall din New York, Gedai Hall din Tokyo, Opera din Tel-Aviv și Ateneul Român.
Violoncelistul român stabilit în Irlanda susține cursuri internaționale, la Royal Irish Academy of Music din Dublin, unde predă violoncel și muzică de cameră, dar și în România, Italia, Marea Britanie și Japonia. A înregistrat pentru numeroase case de discuri, incluzând Sony și Universal, iar împreună cu colegii din cvartet a înregistrat muzica pentru serialul HBO al lui Steven Spielberg și Tom Hanks, „Band of Brothers”.
La concertele sale au asistat personalități marcante ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, câștigători ai Premiilor Nobel și staruri de la Hollywood. Este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „George Enescu” din Dublin și colaborator permanent al ICR în Irlanda.