pizzeria sapori  930 122

dennis deletant

UN BRITANIC ÎN PITEȘTI, DESPRE CEAUȘESCU ȘI REVOLUȚIA ROMÂNĂ

Istoricul și politologul britanic Dennis Deletant, declarat în 1988 de Ceauşescu persona non grata în România pentru că a criticat regimul, a ajuns ieri în Piteşti. În sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”, în fața unui public numeros, Deletant a vorbit, timp de două ore, despre revoluţia din 1989.

Citiți și: Pitești. S-a întâmplat în această seară la o școală din Nord

Credea că Ceaușescu va rezista

„Mă gândeam atunci că Ceauşescu va supravieţui valului de schimbare din Europa Centrală. Însă apariţia lui la tv, alături de soţia sa, cu o faţă ca de piatră, şi de membrii aproape fosilizaţi din Biroul Politic m-a convins că era începutul sfârşitului pentru acest regim.”, a spus profesorul britanic. În zilele revoluției Dennis Deletant a revenit în țara noastră, în calitate de consultant al pretigioasei televiziuni de știri BBC. „Ceauşescu fusese executat cu o zi în urmă. Am plecat în România, cu două echipe de reporteri și de redactori de la BBC. Două dintre ferestrele de la camera hotelului în care ne-am cazat, de la etajul 11, aveau găuri de gloanţe. John, de la BBC, m-a sfătuit să nu stau lângă ele. Să trag perdelele noaptea şi să aprind doar lămpile de birou, pentru că încă se trăgea. Frica de lunetişti, adică de trădători ascunşi, îi determinau pe bucureşteni să nu se aventureze noaptea pe străzi. Se auzeau focuri de armă răzleţe în timp ce eram în maşina condusă de cameramanul nostru, înaintând încet prin nămeţii de zăpadă. Eu am simţit pe pielea mea pericolul legat de luneşti! Erau soldaţi nepregătiţi, iar gloanțele îţi treceau pe lângă cap.”, a povestit britanicul.

Citiți și: Pitești. La 18 ani te crezi „NINJA” la volan și mergi cu 144 km/oră pe bulevard!

Și-a văzut moartea cu ochii

În timpul revoluției Dennis Deletant și-a văzut moartea cu ochii: „Mă îndreptam spre locuinţa unui prieten de familie. La un moment dat am auzit o pocnitură şi un zgomot metalic dinspre zidul prin faţa căruia treceam. Pe trotuar, în faţa mea, am văzut un glonţ. Când m-am aplecat ca să mă uit la el, un miliţian cu o puşcă în mână a alergat către mine şi mi-a strigat să ies din lumina felinarului. M-am adăpostit la umbra unei maşini. Miliţianul, care şi el se adăpostise, a luat glonţul şi mi l-a  dat. Era cald încă… Ţine-l! Ai fost la un pas de moarte! Trage cineva din blocul de vizavi…” La finalul conferinței publice toţi cei care au avut de adresat întrebări s-au angrenat într-o discuţie liberă cu invitatul. „Eroii mor, luptătorii se întorc la casele lor, iar oportuniştii ajung în prim plan.”, a fost concluzia lui Dennis Deletant despre revoluția română din decembrie 1989. Despre istoricul și politologul britanic puteți citi mai multe aici: http://epitesti.ro/caleidoscop/eveniment-cultural/bbc-l-avut-consultant-pentru-romania-vine-azi-pitesti/.

HerasMed (555 x 222 px)
570×90-epitesti PNL