Donaris 930 x 122

    masti-teatru-1

    Gala Premiilor UNITER 2011

    Teatrele din Cluj-Napoca şi Sibiu au fost marile câştigătoare ale celei de-a XIX-a gale a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), ce a avut loc luni seară, în studioul TVR 1.

    Cel mai premiat a fost, de departe, spectacolul „Strigăte şi şoapte”, montat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care şi-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán).

     

    Andrei Şerban nu a fost prezent pentru a ridica trofeul pentru cel mai bun regizor, însă a trimis un mesaj prin scenografa Carmencita Brojboiu. Artistul a transmis astfel că, prin „Strigăte şi şoapte”, a pornit pe un nou drum în arta sa. Şerban a dedicat acest spectacol „actriţelor excepţionale din spectacol care nici măcar nu au fost nominalizate” şi „geniului lui Ingmar Bergman”.

    Pe de altă pare, Ofelia Popii a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru prestaţia sa din spectacolul „Felii” al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu.

    Printre decernările de premii s-au strecurat şi mici momente artistice, în cadrul spectacolului din studioul Televiziunii Publice, care a fost prezentat de preşedintele UNITER Ion Caramitru. Unul dintre acestea a fost cel realizat de Horaţiu Mălăele, care a spus ce înseamnă a fi sau a nu fi premiant UNITER.

    Juriul care a ales, în seara galei, câştigătorii a fost alcătuit din: Alexandru Berceanu – regizor, Maria Miu – scenograf, Ozana Oancea – actriţă, Ion Parhon – critic de teatru – şi Sebastian Vlad Popa – critic de teatru.

    Printre cei care au înmânat premii s-au numărat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

    Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor celei de-a XIX-a ediţii a premiilor UNITER:

    Debut: Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din „Livada de vişini” la Teatrul Naţional Bucureşti

    Cel mai bun spectacol de teatru TV : „Unde-i revolverul”, de Görgey Gábor, regia Mircea Cornişteanu

    Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, regia Gavriil Pinte, producţie a SRR

    Cea mai bună scenografie: Dragoş Buhagiar, pentru „Shaking Shakespeare”, Teatrul German de Stat, Timişoara

    Cel mai bun actor în rol secundar: Gábor Viola, pentru rolul Valerio din „Leonce şi Lena”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

    Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ciontea, pentru rolul Mama tânărului din „Avalanşa”, Teatrul Naţional Bucureşti

    Cel mai bun actor în rol principal: Zsolt Bogdán, pentru rolul Bergman din „Strigăte şi şoapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

    Cea mai bună actriţă în rol principal: Ofelia Popii, pentru rolurile din „Felii”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

    Cea mai bună regie: Andrei Şerban, pentru „Strigăte şi şoapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

    Cel mai bun spectacol: „Strigăte şi şoapte”, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

    Premiile Senatului UNITER:

    Premiul de Excelenţă: Tamara Buciuceanu

    Premiul pentru întreaga activitate: actorul Ilie Gheorghe, actriţa Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban (Premiile Senatului UNITER)

    Premiul special pentru teatru de păpuşi: Aneta Forna Christu

    Premiul special pentru muzică de teatru: Gabriel Bassarabescu

    Premiul special pentru coregrafie – Andras Lorant

    Premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile – „Teatru3 (Teatru La Cub)” (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi) şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România, Asociaţia Culturală GAG, Craiova.

    Senatul UNITER a decis ca în cadrul galei să fie acordate diplome de recunoştinţă reprezentanţilor personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituţiile teatrale de care aparţin.

    De asemenea, în cadrul galei au mai fost acordate următoarele distincţii:

    Premiul special acordat de Consiliul Britanic: Ion Caramitru

    Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului: Radu F Alexandru – „Labirint”

    Premiul pentru critică de teatru (decis de Biroul de conducere al Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru): Andreea Dumitru.

    Sursa: mediafax.ro

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3