- Publicat de: ePitești
- 8-10-2022, ora 10:40
- Știri
Centrul Cultural Pitești: Noi evenimente în perioada 10 – 14 octombrie
Centrul Cultural Pitești: Noi evenimente în perioada 10 – 14 octombrie
Citiți și: Accident în Pitești, ACUM! Mașină prafCentrul Cultural Pitești organizează, în perioada 10-14 octombrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 10 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Citiți și: N-a văzut Parisul ce-a ajuns să facă o frumusețe rară de la Brătianu!Gelozia
Prelegerea cu tema „Gelozia”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Arta Devenirii”, susținut de scriitoarea Silvia Grigore, luni, 10 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Trăim vremuri interesante, în care schimbarea de paradigmă este la ordinea zilei.
Într-o lume care evoluează spre eliberarea de dogme, gelozia își mai are oare rostul?
Se mai află omenirea în mreaja romanelor siropoase precum cele scrise de Mihail Drumeș, ale cărui personaje spuneau adesea că numai geloșii iubesc cu adevărat?
Au învățat oamenii să-și asculte și să-și onoreze inima?
Au înțeles că iubirea nu este o alegere, ci o întâmplare?
Suntem oare conștienți că gelozia care nu mai poate fi controlată intră în sfera patologicului și ajunge să ne domine?
Vom aborda subiectul și vom răspunde împreună la aceste întrebări, atât din punctul de vedere al Programării Neuro-Lingvistice, cât și al experienței de viață, și vom vedea că sunt mai multe tipuri de gelozie decât am fi crezut.
Această prelegere se vrea a fi un bun prilej de autoanaliză și de lucru cu propria persoană și ne va fi de folos în măsura deschiderii și a seriozității cu care vom veni în întâmpinarea ei”, spune Silvia Grigore.
Și totuși vine toamna!
Recitalul de poezie cu tema „Și totuși vine toamna!”, susținut de scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu, eveniment care va avea loc marți, 11 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Mereu ca niciodată mai frumoasă, ne-ajunge toamna, iată, și cu ea, ne-ajung cântări cu nostalgii și-arome de struguri și de galbenă gutuie…”, ne invită Paula Romanescu.
Frumusețea lumii văzute și nevăzute
Dialogul cu tema „Frumusețea lumii văzute și nevăzute”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe Mara Diaconu, artist plastic și profesoară de arte plastice, marți, 11 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Am invitat-o pe distinsa doamnă Mara Diaconu, ținând cont că în această perioadă este prezentă, simultan, în nu mai puțin de cinci expoziții naționale de pictură și grafică.
Un argument destul de puternic, nu-i așa?, la care se adaugă participarea la numeroase tabere de creație plastică, una dintre ele fiind <Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică Pitești 2022>, organizată de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești”, spune Jean Dumitrașcu.
Păsările: o istorie culturală
Prelegerea cu tema “Păsările: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 11 octombrie, de la ora 20.00.
„Ne propunem să arătăm numeroasele roluri pe care păsările le-au jucat în societatea umană, de la hrană, mesageri, zeități și animale de companie, până la prezicători, muze, cronometre, custozi, tovarăși de vânătoare, motive decorative și, cel mai important, întruchipări ale aspirațiilor noastre.
Istoria relațiilor noastre cu o serie de specii de păsări, printre care corbi, bufnițe, papagali, șoimi, vulturi, privighetori, colibri și multe altele este fundamentală pentru înțelegerea istoriei noastre culturale.
Zborul păsărilor a inspirat inventatorii de-a lungul istoriei și legăturile dintre păsări și oameni sunt atât de complexe încât o lume fără păsări ar putea însemna sfârșitul culturii umane”, spune Marin Toma.
Teme culturale în emoții raționale
Lectură din propriile creații literare în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 12 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“De data aceasta voi prezenta următoarele: <Poezii: Șapte Teorii Exemplare>, <Teatru mic cu teme mari>, <Proză scurtă>. Toate în lectura autorului”, spune Lucian Costache.
I. Peltz
Prelegerea cu tema „I. Peltz”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 12 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
„Numit <cel mai mare urzitor de tristeți> de către Eugen Lovinescu, I. Peltz este un scriitor, jurnalist şi traducător român, de origine evreiască.
În cadrul tipologiei învinșilor din literatura română, I. Peltz aduce o notă de originalitate, prin înfățișarea unei umanități ultragiate, în pagini de intensă vibrație lirică.
Universul specific al prozei lui I. Peltz este mediul cartierelor evreieşti, văzut dintr-o perspectivă inedită prin conţinut, prin viziune, prin semnificaţii.
Lumea cărţilor sale deconspiră o realitate care alterează condiţia umană.
În această lume, apăsată de boli şi sărăcie, alcătuită din mici negustori, mici meseriaşi, actori de bâlci, prostituate, medici fără pacienţi, funcţionari mărunţi, existenţe distruse de visuri neîmplinite, I. Peltz descoperă neaşteptate valenţe sufleteşti”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Poezie și epigramă de toamnă
Medalion cultural sub genericul „Poezie și epigramă de toamnă”, eveniment susținut de poetul și epigramistul Constantin Mândruță, miercuri, 12 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Naiul, sunet vrăjit ca unduirile trestiei
Dialogul cu tema “Naiul, sunet vrăjit ca unduirile trestiei”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana – Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana – Claudia Filipescu, având-o invitată pe Valentina Rădoi, profesoară de nai, eveniment care va avea loc joi, 13 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“ Distinsa mea invitată, Valentina Rădoi, este absolventă a Facultății de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală a Universității Naţionale de Muzică Bucureşti și are master în Educaţie Muzicală Contemporană.
A dirijat corul Bisericii Sfânta Vineri din Piteşti timp de 14 ani, în prezent fiind membră a Coralei Bisericii Sfântul Gheorghe din Piteşti şi membră a Corului <Ars Nova> din Piteşti.
Îşi desfăsoară activitatea de profesor de nai titular, gradul I la catedra de nai a Şcolii de Muzică din Câmpulung Muscel și a obținut performanţe cu elevii săi la numeroase concursuri de interpretare la nai”, precizează Mariana – Claudia Filipescu.
Istoria Bisericii Sfânta Vineri
Prelegerea cu tema „Istoria Bisericii Sfânta Vineri”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, dr. în istorie, vineri, 14 octombrie, de la ora 11.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ridicată în 1974 la statutul de catedrală, singura biserică din Pitești care întrunește cerințele stilului aulic își sărbătorește pe 14 octombrie hramul.
Un motiv în plus pentru o reverență față de trecut, pentru târgoveții care au ridicat cele două biserici – pentru că cea veche, de lângă, nu a mai rămas în picioare (arheologii au lăsat, totuși, suprateran, o parte din fostul altar, în partea dreaptă a naosului de azi, în curte).
Rând pe rând, generații de piteșteni au beneficiat atât de calitatea estetică a bisericii, cât și de slujbele clericilor devotați: părintelui Postelnicescu, ucis de comuniști la Jilava, i s-a ridicat un monument la intrarea în curte.
O invitație, așadar, la o incursiune în timp, o istorie a Culorii Albastre din Pitești, a Târgului din Vale și a bisericilor din el”, spune Octavian Dărmănescu.