930 x122 grota rece

RATEN

Contract de milioane de euro pentru RATEN

Directorul general al RATEN (Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară), Marian Ducu și directorul economic, Sorin Apostoliceanu au semnat de curând contractul pentru construirea unei infrastructuri de cercetare cheie, în vederea dezvoltării reactorilor rapizi răciţi cu plumb în România.

Citiți și: Argeș. Proiect mondial! Apar mii de noi de locuri de muncă

Este vorba despre proiectul ALFRED-Etapa 1, coordonat de RATEN şi desfăşurat pe pacursul a aproximativ doi ani. Acesta vizează o strânsă colaborare între companiile internaţionale şi cele din plan local pentru realizarea acestui deziderat.

În cadrul proiectului, consorţiul dintre Ansaldo Nucleare din Italia şi Reinvent  Energy din România a câştigat un contract în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru proiectarea, dotarea, instalarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei experimentale ATHENA.

Citiți și: CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ LA ICN MIOVENI

ATHENA (Advanced Thermo-Hydraulics Experiment for Nuclear Application) este o instalaţie de tip piscină de 2,21 MW, umplută cu 880 de tone de plumb topit.

Obiectivele  principale ale realizării instalaţiei ATHENA vizează aspecte cheie din sfera cercetare-dezvoltare (controlul chimic, interacţiunea plumbului cu apa), precum şi testarea statică şi dinamică a  fenomenelor termohidraulice din timpul operării în condiţii normale sau de accident a unui reactor  de tip LFR.

ATHENA va fi amplasată pe platforma nucleară RATEN ICN din Mioveni.

ATHENA reprezintă primul pas din cadrul unei infrastructuri tehnologice complexe, prin care vom putea înţelege şi valida noţiuni din domeniul fizicii şi al tehnologiei legate de viitoarea generaţie de  centrale nucleare răcite cu plumb,” a declarat Cătălin Ducu, Director General al RATEN.

RATEN ICN DESEMNAT CA CENTRU INTERNAȚIONAL DE EXCELENȚĂ BAZAT PE REACTORI DE CERCETARE IAEA-ICERR

În perioada 20-24 septembrie 2021 a avut loc cea de-a 65-a Conferinţă Generală a Agenţiei  Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), la Centrul Internaţional de la Viena. Ca în fiecare an, în capitala Austriei s-au reunit oficiali de rang înalt din cadrul Agenţiei, precum şi reprezentanţi ai Statelor Membre IAEA.

Din delegaţia României au făcut parte şi reprezentanţi ai RATEN şi  RATEN ICN: Marian-Cătălin Ducu, Director General RATEN, Alexandru Toma, Director Strategie şi Dezvoltare, Constantin Păunoiu, Director RATEN ICN şi Şerban Constantin Valeca, Preşedinte al Consiliului Ştiinţific.

Cu acest prilej, în cadru festiv, domnul Director General IAEA, Rafael Mariano Grossi, a înmânat delegaţiei RATEN şi RATEN ICN o plachetă care atestă desemnarea Institutului de Cercetări Nucleare ca Centru Internaţional de Excelenţă bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), în domeniile „Educaţie şi Pregătire (E&T)” şi „Proiecte comune de Cercetare şi Dezvoltare (R&D)”.

RATEN ICN a fost desemnat oficial de către IAEA Viena drept ICERR pe 17 ianuarie 2020, alăturându-se altor şase institute de marcă din SUA, Franța, Coreea de Sud, Federaţia Rusă și Belgia. Prin intermediul acestei structuri, instituţiile din cadrul statelor membre IAEA pot avea acces la reactorii de cercetare, infrastructura şi resursele institutelor ICERR, în cadrul unor acorduri bilaterale intermediate de către Agenţia de la Viena, pentru activităţile necesare atingerii obiectivelor prevăzute în Programul Nuclear Naţional.

Kaia 555×222
HerasMed (570 x 90 px)