930 x122 grota rece

RATEN

Argeș. Proiect mondial! Apar mii de noi de locuri de muncă

Argeș. Proiect mondial! Apar mii de noi de locuri de muncă

Citiți și: Raten și viitorul energetic al Europei

La Mioveni, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) înregistrează progrese remarcabile.

Specialiștii de aici își fac treaba cu dedicare, iar RATEN se pregătește să devină cel mai important HUB mondial de cercetare și dezvoltare pentru tehnologia LFR (Lead-cooled Fast Reactor).

Citiți și: Exclusiv/ Pitești. Patronul de la Rehoma vrea daune de aproape 1 mil. € de la Primărie

Printre cei care contribuie la aceste realizări se numără Cătălin Ducu.

Este director de strategie și dezvoltare și președinte al Consiliului de Administrație.

Dar și pe Sorin Apostoliceanu, director economic în cadrul Regiei.

Fonduri și proiecte strategice

RATEN a reușit să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 122 de milioane de euro prin intermediul a două proiecte strategice esențiale pentru infrastructura de cercetare, dezvoltare, testare, certificare și calificare a tehnologiei LFR.

Această tehnologie va fi utilizată în viitorul reactor nuclear de generația a IV-a, ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator).

Importanța tehnologiei LFR

Tehnologia LFR reprezintă o inovație majoră în domeniul energiei nucleare.

Este recunoscută pentru eficiența și siguranța sa. Aceasta utilizează plumbul topit ca agent de răcire, oferind avantaje semnificative în ceea ce privește gestionarea deșeurilor nucleare și reducerea riscului de accidente nucleare. Prin dezvoltarea și implementarea acestei tehnologii, România își consolidează poziția pe harta globală a cercetării nucleare.

Viitorul Reactor ALFRED

Proiectul ALFRED va reprezenta o piatră de hotar în domeniul energiei nucleare. La Mioveni vor fi desfășurate experimente complexe la o scară reprezentativă pentru viitorul reactor demonstrator ALFRED.

Va aduce la un loc colective de cercetare din România și din întreaga lume. Prin operarea acestei infrastructuri, România are oportunitatea de a juca un rol activ în construirea primului reactor nuclear bazat pe tehnologia LFR în Europa.

Va avea drepturi de proprietate reale asupra proiectului, alături de partenerii europeni implicați.

Impactul economic și social

În prima etapă, până în 2028, vor fi create 250 de noi locuri de muncă în cadrul RATEN. Odată cu demararea construirii reactorului ALFRED în 2035, acest necesar va crește la 2000 de locuri de muncă.

Centre de cercetare

Reactorul ALFRED, alături de ELI (Extreme Light Infrastructure, cunoscut și sub numele de ”Laserul de la Măgurele”), constituie cele mai importante centre de cercetare din domeniul nuclear ale României.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3