- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 6-09-2023, ora 19:34
- Știri
Apostoliceanu nu se lasă și vrea arie protejată: Ce căutăm cu buldozerele în pădure?
Apostoliceanu nu se lasă și vrea arie protejată: Ce căutăm cu buldozerele în pădure?
Citiți și: Pădurea Trivale, noua țintă a hoților!La o săptămână după ce în Consiliul Local Pitești s-a votat cu majoritate de voturi ca aproximativ 160 de hectare din Pădurea Trivale să treacă din domeniul statului în cel al municipiului în vederea transformării acestora în pădure-parc, Sorin Apostoliceanu vine cu noi lămuriri.
Într-un interviu pentru ePitești, acesta prezintă argumente care l-au făcut pe el și o parte din colegii din PNL să susțină declararea Pădurii Trivale drept arie naturală protejată, Apostoliceanu fiind împotriva pădurii-parc.
Citiți și: Copilărie uitată și regăsită pe Trivale. Se poate și în 2024Aviz de la Academia Română
„În 2010, prin Ordinul Prefectului, s-a constituit un grup de lucru din componența căruia au făcut parte mai multe instituții ale statului din județul Argeș, toate instituțiile de mediu, agricultură, o comisie a Academiei Române, Societatea Ornitologică Română, Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Universității Pitești, 2 ONG-uri,etc.
A fost elaborată o Documentație Științifică a Rezervației Naturale Pădurea Trivale care a primit avizul favorabil nr.3378/09.02.2011 din partea Academiei Române!!!
Concluziile principale ale documentației care impun clar necesitatea protejării pădurii Trivale sunt următoarele: <<Din punct de vedere forestier, Pădurea Trivale este inclusă în unitatea forestieră a Argeșului mijlociu raportat la relief, ea acoperă colinele joase, cu altitudinea cuprinsă între 290 și 430 metri, de pe terasele de pe dreapta râurilor Argeș și Bascov, începând de la Valea Ursului, până la sud de Pitești.
Panta predominantă este uşor înclinată, fapt care face ca eroziunea să fie slabă, chiar și acolo unde terenul a fost defrișat.
Specii protejate în Pădurea Trivale
Expoziția terenului pe care se află suprafața pădurii este nord-estică. Pădurea Trivale este situată la limita dintre subzone fagului și a stejarului, aici fiind și limita sudică a mesteacănului, această situare generând o vegetație variată, care permite coexistența speciilor caracteristice zonei montane cu cele caracteristice zonelor de deal și câmpie.
Conspectul floristic cuprinde 764 de taxoni, repartizați în 95 de familii, cu diferite regimuri de protecție fiind 21 de specii. De asemenea, fauna prezentă în Pădurea Trivale este una bogată în taxoni, cu diferite regimuri de protecție, înregistrându-se 12 specii de mamifere, 87 specii de păsări, 2 specii de reptile, 12 specii de amfibieni și numeroase specii de nevertebrate >>.
Copiii noștri vor mai vedea animale doar în cărți și la televizor
Asta înseamnă arie protejată și pentru asta trebuie protejată Pădurea Trivale. Copiii noștri vor mai vedea animale doar în cărți și la televizor.
Flora, fauna, toate au o importanță în viața noastră, toate ne afectează într-un fel sau altul mai devreme sau mai târziu.
Ce cautăm noi cu buldozerele în habitatul natural? Că doar camerele video, iluminatul și ce mai vor să facă în pădure nu se poate wireless! Se vor face șanțuri, se vor tăia tăia copaci pentru că încurcă! Vor distruge vizuini, culcușuri, vor omorî tot ceea ce ține în viață pădurea noastră”, spune Apostoliceanu.
Sorin Apostoliceanu, consilier local, mai susține că, deși ar urma să fie zone cu acces restricționat, într-o arie protejată se poate intra.
Trivale, arie protejată „va fi în sfârșit apărată de Agenția Națională de Arii Protejate care va numi un custode, un specialist de-adevăratelea, cu școala făcută la timp și acolo unde trebuie, care în sfârșit va face ceea ce este bine pentru pădure și, implicit, pentru cetățeni.
Și da, vor fi poate zone în care se va restricționa accesul, dar sunt convins că toate școlile vor fi bucuroase să meargă cu copiii la ora de biologie să vadă pe viu ce învață din cărți.
Toate țările civilizate își apără biodiversitatea și pentru ei speciile protejate chiar sunt protejate
Eu vreau să păstrăm pădurea așa cum este, să facem alei naturale, fără borduri și fără turnat pietriș sau alte lucruri similare. Și acum lumea se plimbă în pădure pe aleile naturale, sunt mulți care merg cu bicicleta pe acolo…
Sunt vulpi, căprioare, multe păsări, nu trebuie distrus ce avem mai frumos acolo.
(…) Recent, în Pădurea Trivale, cea privată, au ajuns în comisia Tehnică de Urbanism două proiecte prin care se dorește să se construiască în pădure-parc saloane de evenimente sau blocuri de 5,6 etaje.
Având în vedere că sunt foarte multe litigii in instanță privind retrocedări în Pădurea Trivale, nume foarte interesante, este clar că s-a primit ordin pe <<unitate>> să se oprească demersul de transformare în arie protejată de interes național a Pădurii Trivale, demers aflat la final de drum.
A mai fost aproape de finalitate când ministru al Mediului și Pădurilor era doamna Rovana Plumb, proiectul pentru Hotărâre de Guvern era scris, s-a început consultarea publică, dar la fel s-au activat samsarii de terenuri și s-a mai trimis o hârtie la Primăria Pitești prin care se cerea o ultimă lămurire.
Hârtia s-a pierdut într-un sertar și așa H.G.-ul a fost blocat”, acuză Apostoliceanu.
Acesta încheie afirmând că autoritățile ar trebui să se axeze pe proiectele pentru care deja există fonduri
„Mai bine s-ar termina proiectele pe care le-am lăsat cu finanțarea semnată, facem încă un parc pe fonduri europene Lunca Argeșului 3, cu piste biciclete, iluminat public, camere video! Tot ce vor, dar să lase Pădurea Trivale în pace”
A acuzat cineva la ultima ședință că se va pierde finanțarea….vedem cine are dreptate.
Și atunci am intervenit eu, am reușit să găsesc adresa pe la Minister, am colaborat cu colegii din Primărie, am făcut hotărâre de Consiliu Local și apoi am reușit și la Moșoaia șă obținem HCL pentru Pădurea Trivale care este pe teritoriul lor administrativ”, încheie Apostoliceanu. .