930 x122 grota rece

arie protejată

Apostoliceanu nu se lasă și vrea arie protejată: Ce căutăm cu buldozerele în pădure?

Apostoliceanu nu se lasă și vrea arie protejată: Ce căutăm cu buldozerele în pădure?

Citiți și: S-a întâmplat în Parcul Trivale! Tânăr dubios descoperit cu potențiale substanțe ilegale

La o săptămână după ce în Consiliul Local Pitești s-a votat cu majoritate de voturi ca aproximativ 160 de hectare din Pădurea Trivale să treacă din domeniul statului în cel al municipiului în vederea transformării acestora în pădure-parc, Sorin Apostoliceanu vine cu noi lămuriri.

Într-un interviu pentru ePitești, acesta prezintă argumente care l-au făcut pe el și o parte din colegii din PNL să susțină declararea Pădurii Trivale drept arie naturală protejată, Apostoliceanu fiind împotriva pădurii-parc.

Citiți și: Un subiect delicat și sensibil pentru piteșteni: Ce se întâmplă cu Pădurea Trivale

Aviz de la Academia Română

„În 2010, prin Ordinul Prefectului, s-a constituit un grup de lucru din componența căruia au făcut parte mai multe instituții ale statului din județul Argeș, toate instituțiile de mediu, agricultură, o comisie a Academiei Române, Societatea Ornitologică Română, Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Universității Pitești, 2 ONG-uri,etc.

A fost elaborată o Documentație Științifică a Rezervației Naturale Pădurea Trivale care a primit avizul favorabil nr.3378/09.02.2011 din partea Academiei Române!!!

Concluziile principale ale documentației care impun clar necesitatea protejării pădurii Trivale sunt următoarele: <<Din punct de vedere forestier, Pădurea Trivale este inclusă în unitatea forestieră a Argeșului mijlociu raportat la relief, ea acoperă colinele joase, cu altitudinea cuprinsă între 290 și 430 metri, de pe terasele de pe dreapta râurilor Argeș și Bascov, începând de la Valea Ursului, până la sud de Pitești.

Panta predominantă este uşor înclinată, fapt care face ca eroziunea să fie slabă, chiar și acolo unde terenul a fost defrișat.

Specii protejate în Pădurea Trivale

Expoziția terenului pe care se află suprafața pădurii este nord-estică. Pădurea Trivale este situată la limita dintre subzone fagului și a stejarului, aici fiind și limita sudică a mesteacănului, această situare generând o vegetație variată, care permite coexistența speciilor caracteristice zonei montane cu cele caracteristice zonelor de deal și câmpie.

Conspectul floristic cuprinde 764 de taxoni, repartizați în 95 de familii, cu diferite regimuri de protecție fiind 21 de specii. De asemenea, fauna prezentă în Pădurea Trivale este una bogată în taxoni, cu diferite regimuri de protecție, înregistrându-se 12 specii de mamifere, 87 specii de păsări, 2 specii de reptile, 12 specii de amfibieni și numeroase specii de nevertebrate >>.

Copiii noștri vor mai vedea animale doar în cărți și la televizor

Asta înseamnă arie protejată și pentru asta trebuie protejată Pădurea Trivale. Copiii noștri vor mai vedea animale doar în cărți și la televizor.

Flora, fauna, toate au o importanță în viața noastră, toate ne afectează într-un fel sau altul mai devreme sau mai târziu.

Ce cautăm noi cu buldozerele în habitatul natural? Că doar camerele video, iluminatul și ce mai vor să facă în pădure nu se poate wireless! Se vor face șanțuri, se vor tăia tăia copaci pentru că încurcă! Vor distruge vizuini, culcușuri, vor omorî tot ceea ce ține în viață pădurea noastră”, spune Apostoliceanu.

Sorin Apostoliceanu, consilier local, mai susține că, deși ar urma să fie zone cu acces restricționat, într-o arie protejată se poate intra.

Trivale, arie protejată  „va fi în sfârșit apărată de Agenția Națională de Arii Protejate care va numi un custode, un specialist de-adevăratelea, cu școala făcută la timp și acolo unde trebuie, care în sfârșit va face ceea ce este bine pentru pădure și, implicit, pentru cetățeni.

Și da, vor fi poate zone în care se va restricționa accesul, dar sunt convins că toate școlile vor fi bucuroase să meargă cu copiii la ora de biologie să vadă pe viu ce învață din cărți.

Toate țările civilizate își apără biodiversitatea și pentru ei speciile protejate chiar sunt protejate

Eu vreau să păstrăm pădurea așa cum este, să facem alei naturale, fără borduri și fără turnat pietriș sau alte lucruri similare. Și acum lumea se plimbă în pădure pe aleile naturale, sunt mulți care merg cu bicicleta pe acolo…

Sunt vulpi, căprioare, multe păsări, nu trebuie distrus ce avem mai frumos acolo.

(…) Recent, în Pădurea Trivale, cea privată, au ajuns în comisia Tehnică de Urbanism două proiecte prin care se dorește să se construiască în pădure-parc saloane de evenimente sau blocuri de 5,6 etaje.

Având în vedere că sunt foarte multe litigii in instanță privind retrocedări în Pădurea Trivale, nume foarte interesante, este clar că s-a primit ordin pe <<unitate>> să se oprească demersul de transformare în arie protejată de interes național a Pădurii Trivale, demers aflat la final de drum.

A mai fost aproape de finalitate când ministru al Mediului și Pădurilor era doamna Rovana Plumb, proiectul pentru Hotărâre de Guvern era scris, s-a început consultarea publică, dar la fel s-au activat samsarii de terenuri și s-a mai trimis o hârtie la Primăria Pitești prin care se cerea o ultimă lămurire.

Hârtia s-a pierdut într-un sertar și așa H.G.-ul a fost blocat”, acuză Apostoliceanu.

Acesta încheie afirmând că autoritățile ar trebui să se axeze pe proiectele pentru care deja există fonduri

„Mai bine s-ar termina proiectele pe care le-am lăsat cu finanțarea semnată, facem încă un parc pe fonduri europene Lunca Argeșului 3, cu piste biciclete, iluminat public, camere video! Tot ce vor, dar să lase Pădurea Trivale în pace”

A acuzat cineva la ultima ședință că se va pierde finanțarea….vedem cine are dreptate.

Și atunci am intervenit eu, am reușit să găsesc adresa pe la Minister, am colaborat cu colegii din Primărie, am făcut hotărâre de Consiliu Local și apoi am reușit și la Moșoaia șă obținem HCL pentru Pădurea Trivale care este pe teritoriul lor administrativ”, încheie Apostoliceanu. .

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

4 comentarii

  • David spune:

    In Lunca argesului au taiat o gramada de arbori seculari, in special in jurul locurilor de joaca, de vara nu poti sa stai de soare, ce odata era umbra acolo. Ce parc e asta cu cioturi de copaci. E limpede ce se urmareste taiere de arbori, ce nu te poti plimba in padure, iti trebuie borduri, asfalt. Poate ca unii rad sau nu ia in serios dar se urmareste controlul total prin dictatura digitala si tehnologica, multi nu isi da seama ca spre asta ne indreptam, si se fac complici la asta din interes financiar, desi poate nici ei nu doresc o dictatura cum nu a cunoscut omenirea.Omul a transformat si transforma lumea aceasta intr-un iad. Padurea Trivale trebuie sa raman padure, nu parc. Aceasta generatie este o rusine pentru stramosi acestor pamanturi.

  • Vergil spune:

    Va susținem d-le Apostolniceanu. Nu înțelegem de ce nu toți colegii dumneavoastră din PNL va susțin demersul. Cum este posibil ca în mijlocul pădurii sa construiești blocuri? Nu cumva acești colegi sunt beneficiarii acestui proiect? Oare concluziile Academiei Romane sunt doar simple hârtii care vor mucegai în cine știe ce sertare dintr-un subsol. Din consilierii Primăriei este vreun specialist care face/a facut parte din specialiștii Academiei și care sa poată contesta aceste concluzii? Domnilor Consilieri și domnule Primar, gândiți-vă și la cei care vor sa se plimbe în liniște și nu sa audă zgomot de mașini, sa inspire un aer curat. Oare peste câțiva ani va trebui să intram printre turnicheti ca să putem să ne plimbam pe alei?

  • Ion spune:

    Apostolicene,ai devenit un Gica Contra,ca sa nu spun Dorel,de cand esti in PNL.Ai devenit un fanar al modernizarii di dezvoltarii orasului.

  • FIER FLORINA spune:

    Va rugam mult spuneți adevărul, nu mai umblați cu mizerii și manipulări grosolane Pădurea Trivale trebuie sa fie Pădure Parc și nu altceva D vs știți bine ca aceasta hotărâre este cea mai buna pentru noi dar orgoliile personale și ura nu va lăsa să acceptați adevărul.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90