930×122 CAPRA 5

plafonare polițe RCA

Decizia care vizează toți șoferii! Se mai plafonează sau nu prețurile RCA

Decizia care vizează toți șoferii! Se mai plafonează sau nu prețurile RCA

Citiți și: Nereguli grave: Una dintre cele mai mari firme de asigurări dispare! Șoferi vizați

Guvernul României a decis, vineri, prelungirea plafonării prețurilor pentru polițele de asigurare obligatorie RCA.

Termenul este până la 30 septembrie 2024, scrie stiripesurse.ro.

Citiți și: Statul intervine! Tarifele RCA vor fi plafonate

Decizia a fost luată la propunerea Ministerului de Finanțe, cu scopul de a menține stabilitatea pieței asigurărilor și de a proteja consumatorii de creșteri bruște ale prețurilor.

Conform comunicatului emis de Ministerul de Finanțe, tarifele de primă maxime vor rămâne la nivelul celor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare cu un procent de maximum 6,8%.

Aceste tarife sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ și se aplică pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a acestei prelungiri.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a subliniat importanța acestei măsuri în contextul unei piețe RCA caracterizate prin reticența asigurătorilor de a prelua anumite categorii de asigurați și un grad ridicat de concentrare.

Decizia care vizează toți șoferii! Se mai plafonează sau nu prețurile RCA

La data de 31 decembrie 2023, din totalul de 10.333.293 de vehicule înregistrate în parcul auto național, erau asigurate 7.486.349 de vehicule până la 6 iunie 2024.

Alte prevederi importante ale actului normativ

– Comisioanele de distribuție:

Acestea sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

– Despăgubirile:

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car.

Acesta se acordă doar în cazul în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire în situații justificate.

– Daune totale:

În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada dintre data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, valoarea acestora nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

Foto: Descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3