930 x122 grota rece

demografie

Declin demografic în Argeş. La nivel naţional, vom ajunge sub 12 milioane

O analiză recentă privind populațiile lumii arată că, până în anul 2100, populația totală a României ar urma să scadă la sub 12.000.000 de locuitori, declinul demografic fiind accelerat.

Citiți și: Argeș. Declinul continuă!

Dacă ne uităm la datele privind județul Argeș, vedem că tendința este clară.

Astfel, în baza datelor Institutului Național de Statistică, populaţia după domiciliu a judeţului Argeş la 01.07.2021 a fost de 623.472 de locuitori, față de 629.989 de locuitori la 1 iulie 2020. Așadar, cu peste 6.000 de oameni mai puțin!

Citiți și: Pitești. Surpriză de proporții!

Privind însă mai în urmă, ne dăm seama de dimensiunile crizei. Nu trebuie să mergem prea departe. Potrivit datelor statistice, la data de 1 iulie 2016, populația județului Argeș era de 644.522 de locuitori, cu 2.800 mai puțini față de 1 iulie 2015!

(Foto: descriptiv)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

4 comentarii

  • Factorul demografic este determinant în istorie. Scăderea natalității a fost remarcată cu îngrijorare de șefi de state cum sunt cei ai Rusiei, Ungariei, Chinei și, recent, de către Papa. Ei au îndemnat populația să aibă mai mulți copii (o premieră în China), inițiindu-se și stimulente materiale.
    Ce înseamnă că vom fi mai puțini?
    1) Va fi mai dificil de plătit pensiile și orice alte angajamente ale statului în sfera cheltuielilor sociale.
    2) Necesitatea asigurării forței de muncă va forța imigrația, ceea ce va modifica, treptat, reprezentarea identității naționale. Acest din urmă aspect va fi influențat în UE de politica antisuveranistă.
    3) „Mai puțini” înseamnă și o diminuare a calității forței de muncă și a resursei umane pentru domeniile de vârf, ca urmare a emigrației de competențe esențiale în competivitatea internațională (deocamdată, e puțin probabil ca imigrația în România să contrabalanseze această tendință)

  • ubicus spune:

    ai spus numai prostii in cele 3 asa zis argumente. Spui ca daca vom fi mai putini vor veni chinezii sa lucreze la noi. Pai si asta nu inseamna ca nu vom fi mai putini? Si ca daca suntem putini scade calitatea muncitorilor. Pe bune? Trebuie sa facem toti cate 10 copii ca poate iese si un faiantar bun? Adevarul adevarat este ca suntem mult prea multi oameni pe Pamant. Salvarea planetei este scaderea populatiei, nu sporirea ei.

  • „Mai puțini” se referă la declinul demografic despre care scrie Mircea Tudor, la o proiecție statistică.
    Cele trei puncte se referă la consecințele acestui fenomen. Una dintre ele poate fi, cum ați scris, imigrația. Ați argumentat însă ca și cum nu ați fi deosebit cauza de urmare (e un paradox sau, cum spuneți, o „prostie” – fiind mai puțini/cauza, vom fi mai mulți/urmarea; explicabil însă prin contextul economiei).
    Punctul 2) nu are în vedere scăderea natalității, ci emigrația unui număr semnificativ dintre cei mai capabili. Și nu m-am referit numai la muncitori.
    Cele trei observații subliniază îndeosebi schimbările calitative ce ar decurge din actualul declin demografic.
    Nu era în discuție salvarea planetei, ci viitorul României din perspectiva tendinței demografice actuale.

  • Când scrieți „salvarea planetei este scăderea populației”, aveți în vedere, probabil, raportul dintre numărul de locuitori și resursele naturale.
    Declinul demografic despre care a scris Mircea Tudor este efectul scăderii natalității și al creșterii speranței de viață. Eu am inclus și emigrația în discuție. Fiind mai puțini nu garantează, deci, că se va trăi mai bine, atâta vreme cât se menține tendința actuală a structurii de vârstă. Nici planetei nu-i va fi mai bine (dacă ați avut și asta în gând), pentru că doar reducerea populației nu garantează o mai bună gestiune a ecosistemului. Aceasta e valabil și pentru cazul în care s-ar asigura (într-un scenariu distopic) plafonarea numărului de locuitori printr-un control simultan al natalității și al duratei de viață.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90