NOR CURIER 930X122

dna

DNA: sute de inculpați trimiși în judecată, cu aproape 50% mai mulți față de anul precedent

Potrivit raportului Direcției Naționale Anticorupție pentru anul 2021, activitatea s-a concretizat în mai multe dosare și mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe sesizări primite despre posibile fapte de corupție față de anul precedent.

Citiți și: Breaking! Decizia instanței pentru Georgescu

Totodată, ponderea achitărilor a scăzut, iar stocul de dosare s-a redus. Au fost desfășurate anchete în cauze privind fapte de corupție și asimilate celor de corupție al căror prejudiciu estimat este de 8.164 milioane lei, din care, în cursul anchetei penale s-a recuperat deja suma de 209 milioane lei.

PRECIZĂRI DNA

-Mai multe sesizări primite de la cetățeni, de la persoane juridice sau instituții publice (2.139 cu 15% mai mult față de anul trecut), ceea ce denotă creșterea încrederii cetățenilor.

Citiți și: Descinderi la companii de energie: Șef DNA: ,,Se învârt sume mari de bani”

-Mai multe dosare și o creștere substanțială a inculpaților trimiși în judecată (730 de inculpați adică o creștere de 44,5% față de anul precedent).

-Mai multe persoane cu funcții de conducere, control și demnități publice trimise în judecată, între care 18 demnitari (șapte parlamentari, din care un președinte al Camerei Deputaților, doi miniștri și un fost prim-ministru, trei secretari și un subsecretar de stat, un prefect, doi președinți și un vicepreședinte de Consiliu Județean), ceea ce arată concentrare pe dosare complexe, de corupție la nivel înalt, specifice competenței Direcției Naționale Anticorupție.

-Creșterea numărului de inculpați trimiși în judecată în stare de arest preventiv (40 de inculpați față de 29 de inculpați arestați în anul anterior).

-Mai multe infracțiuni de luare și dare de mită, abuz în serviciu și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE pentru care s-a dispus trimiterea în judecată (în cazul infracțiunilor de luare și dare de mită s-a depășit dublul infracțiunilor din anul 2020, iar la cele privind fraudarea fondurilor europene numărul infracțiunilor trimise spre judecare a ajuns la 235)

-Scăderea numărului de achitări raportat la numărul trimiterilor în judecată și raportat la totalul inculpaților judecați în anul 2021, achitări dispuse pe alte temeiuri decât lipsa de pericol social concret și deciziile Curții Constituționale cu efect de dezincriminare

-Mai puține cauze rămase nesoluționate la finalul anului

Recuperarea prejudiciilor rezultate din comiterea infracțiunilor a reprezentat o componentă esențială.

În cursul anului 2021, s-a dispus luarea de măsuri asigurătorii, până la concurența sumei totale de peste 632 milioane lei în cauzele care au fost soluționate prin trimitere în judecată.
De asemenea, instanțele de judecată au pronunțat 255 de hotărâri privind 427 inculpați condamnați.

Riscuri și vulnerabilități importante în activitatea Direcției Naționale Anticorupție.

Deficitul de procurori persista la finele anului 2021 (47 față de schema prevăzută), ca efect al menținerii condițiilor de vechime introduse în anul 2018 prin modificarea legilor justiției.

RAPORTUL COMPLET, AICI

Prezentarea Raportului de activitate al Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2021, de către procurorul șef, domnul Crin Bologa, a avut loc la sediul instituției, în ziua de 24 februarie 2022, ora 11:00, cu respectarea recomandărilor de sănătate publică în contextul epidemiologic actual.

La prezentare au participat ministrul Justiției Cătălin Predoiu și reprezentanți ai sistemului judiciar: procurorul general al Parchetului de lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.) Gabriela Scutea, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) Nicolae-Andrei Solomon, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii procurorii Cristian Mihai Ban, Florin Deac și Tatiana Toader. De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai conducerii Direcției Naționale Anticorupție, procurorii șefi de secție și servicii, iar prin sistem de video-conferință intern, procurorii șefi ai serviciilor teritoriale, precum și toți procurorii instituției din structura centrală și din teritoriu.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Un comentariu

  • Doru spune:

    scrie domnule ziarist ca DNA Pitesti este la coada clasamentului, ultimul la anticoruptie din toata tara !

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3