Comdata 930 x 122

Arges

ARGEȘUL GÂFÂIE, CONSTANȚA ZBÂRNÂIE! DE CE?

Argeșul gâfâie, Constanța zbârnâie. Argeșul se numără printre județele care au avut cea mai slabă evoluție nominală a Produsului Intern Brut (PIB) în perioada 2012 – 2016. Informația o furnizează Ziarul Financiar, într-o analiză economică realizată pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prognoză.

Citiți și: ULTIMA ORĂ! VREME-SURPRIZĂ ÎN ARGEȘ. CE NE AȘTEAPTĂ

Potrivit sursei citate, PIB-ul Argeșului a crescut în perioada analizată cu doar 9% (19 miliarde de lei). Asta în condițiile în care media pe țară a creșterii s-a ridicat la 29%.

Analiștii remarcă și un paradox: Argeșul se situează în coada clasamentului din punct de vedere al procentului de creștere a PIB-ului deși motorul economiei județului și cel mai mare exportator, uzina Automobile Dacia din Mioveni, și-a dublat cifra de afaceri între anii 2012 și 2016, conform Ziarului Financiar.

Citiți și: ŢUICA DE ARGEŞ INTRĂ ÎN LUMEA BUNĂ

“Cele mai proaste evoluţii în interval le-au avut judeţele Giurgiu (-3%), Argeş (9%), Mehedinţi (12%), Dolj (15%) şi Gorj (16%). Judeţul Argeş este un paradox, pentru că cea mai mare companie locală şi cel mai mare exportator, Automobile Dacia, deşi a cunoscut o dublare a cifrei de afaceri între 2012 şi 2016, nu contribuie pe măsură la creşterea PIB-ului judeţului Argeş, fiind şi un mare importator.”, scriu analiștii de la ZF.

În schimb, este remarcabilă creșterea pe care a înregistrat-o PIB-ul județului Constanța: 56%! (36,5 miliarde de lei). Cu mult peste media națională (repetăm, de 29%) și peste creșterea avută de București (28%).

Analiștii ZF spun că județul Constanța a avut parte de această creștere datorită deschiderii complete a autostrăzii București – Constanța în toamna anului 2012: “Proba care arată că autostrada a avut un rol covârşitor în viteza de creştere a PIB-ului judeţului Constanţa în perioada 2012 – 2016 este că în cei 4 ani anteriori, adică între 2008 şi 2012, când nu era gata toată autostrada, PIB-ul nominal al judeţului Constanţa a crescut cu 13%, sub ritmul de creştere a PIB-ului per total ţară, de 14%.”

Piteștiul este și el legat de București de o autostradă. Din câte se pare, nu cu mult folos din punct de vedere economic. Totuși, este de anticipat că viitoarea și mult așteptata autostradă Pitești – Sibiu va reprezenta un motiv determinant de creștere semnificativă a Produsului Intern Brut al Argeșului. Dar cine se încumetă (dincolo de estimările prostești sau ipocrite ale autorităților – foarte optimiste!) să spună când vor începe și când se vor încheia lucrările la autostrada atât de râvnită în Argeș?

New Profesional Consult-555×222
Comdata 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro sună la 0733 797 066 sau trimite un email la redactie@epitesti.ro

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0733 797 066