Donaris 930 x 122

    roibu

    Constantin Roibu, baronul de la Oltchim, în atenţia DNA

    Directorul general Constantin Roibu e cercetat pentru veniturile obţinute din afaceri cu combinatul. Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru unul dintre cele mai complexe dosare care vizează activitatea Oltchim SA. Constantin Roibu, directorul general al societăţii, este acuzat că s-ar fi folosit de funcţia pe care o deţine şi ar fi favorizat efectuarea unor operaţiuni comerciale şi financiare în scopul obţinerii de beneficii personale.

    În plângerea înaintată procurorilor anticorupţie pe 11 noiembrie 2010 de către unul dintre acţionarii Oltchim SA, firma germană PCC SE, se arată că Roibu s-ar fi asociat cu alte persoane fizice sau juridice în vederea efectuării de operaţiuni în scopul obţinerii de foloase proprii, operaţiuni care ar fi în detrimentul companiei pe care acesta o conduce.

     

    Argumentele înaintate anchetatorilor se bazează pe dezvăluiri din presa locală şi centrală. Concret, unele dintre aceste fapte se referă la folosirea ilegală a creditelor garantate de stat cu fonduri publice în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

    Altele se referă la zeci de firme din diferite ţări, unele dintre ele cu sedii în „paradisuri fiscale”, care ar căpuşa combinatul chimic vâlcean.

    „O reţea stoarce milioane de euro din conturile Oltchim”

    „S-a constituit, astfel, o adevărată reţea, care stoarce de ani de zile milioane de euro din conturile SC Oltchim SA”, se arată în plângere. Iar contractele încheiate cu Oltchim de astfel de firme i-ar fi adus, direct sau indirect, beneficii uriaşe lui Roibu.

    Conform declaraţiei de avere din 2010, directorul general al combinatului deţine, împreună cu soţia sa, 13 terenuri de peste 15 hectare. Are un apartament în Râmnicu Vâlcea de 172 mp şi bijuterii în valoare de 6.000 de euro. De asemenea, el a beneficiat de venituri care se cifrează la 261.871 lei, ceea ce reprezintă 21.822,5 lei pe lună. Veniturile provin din salariu, din indemnizaţiile primite de la alte două societăţi, Protectchim SRL şi Designro SA, precum şi din drepturi de proprietate intelectuală încasaţi din bugetul societăţii pentru brevete de autor. În 2009, a încasat 316.439 lei tot pe drepturi de autor, iar suma tuturor veniturilor sale s-a ridicat la 577.789 lei.

    Constantin Roibu e de 20 de ani director la Oltchim, timp în care funcţionarea companiei a fost susţinută de la bugetul de stat.

    PIEDICI

    Privatizare cerută de FMI

    Deşi oficialii Fondului Monetar Internaţional au cerut privatizarea combinatului Oltchim, considerat o gaură neagră a economiei naţionale, statul, care de ţine 54,79% din acţiuni, nu a reuşit acest lucru până acum.

    Blocarea privatizării este cauzată şi de conflictul dintre conducerea Oltchim cu acţionarii minoritari, printre care şi germanii de la PetroCarboChem (PCC), care deţin 12,15% din acţiuni.

    PCC nu e de acord cu infuzie de capital din partea statului decât dacă este aprobată de Comisia Europeana şi acuză managementul defectuos al companiei.

    În plus, cheltuielile Oltchim cu sponsorizările au crescut semnificativ în ultimii doi ani, de la 138.000 de euro la 2,5 milioane euro, potrivit rapoartelor publicate de companie pe Bursă.

    Cu toate acestea Oltchim a raportat în fiecare din ultimii trei ani pierderi care au depăşit 200 milioane lei.

    Roibu: „Se urmăreşte înlăturarea mea”

    Constantin Roibu susţine că în spatele acestor acuzaţii s-ar afla acţionarul minoritar PCC, care a sesizat DNA.

    „Toată această campanie are un singur obiectiv: prejudicierea imaginii mele prin insinuări şi acuzaţii murdare în scopul înlăturării mele de la conducerea Oltchim şi al dezinformării opiniei publice, toate acestea putând conduce în cele din urmă la preluarea facilă a combinatului Oltchim la un preţ derizoriu şi împotriva intereselor statului”, susţine Roibu.

    Sursa: evz.ro

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90