930×122 CAPRA 5

amenda

Neachitarea impozitului se prescrie în șase luni de la termenul de plată!

Neachitarea impozitului se prescrie în șase luni de la termenul de plată!

Citiți și: Atenție, șoferi! Se dă amendă pentru așa ceva!

O practică abuzivă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), despre care specialiștii avertizau recent, a fost confirmată de instanțele judecătorești, susține avocatnet.ro.

Concret, judecătorii au stabilit că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica.

Citiți și: Viața la bloc. Plăcerea care îți aduce o amendă de 3.000 de lei

Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani.

„Amenda contravențională aplicată contribuabililor pentru nereținerea şi neplata impozitului aferent veniturilor realizate de nerezidenți se prescrie în termen de șase luni, nu de cinci ani, a stabilit instanța de contencios administrativ fiscal”, scrie într-un comunicat de presă remis redacției Avocatnet.ro de Băncilă, Diaconu și Asociații, firma de avocatură care a fost implicată în procesul cu ANAF.

Această interpretare a fost confirmată de instanțele judecătorești atât pe fond, cât și la apel, astfel că vorbim de o decizie definitivă. În esență, judecătorii au stabilit că vorbim de o contravenție instantanee, nu de o contravenție continuă, așa cum susținea ANAF.

Însă care a fost situația concretă în cauza analizată de instanțe? Pe scurt, în urma unei inspecții fiscale, o companie a fost amendată în 2021 pentru că n-a declarat și n-a plătit la stat impozitul aferent veniturilor realizate de nerezidenți în perioada 2015 – 2018.

„Potrivit organelor fiscale, societatea ar fi comis o contravenție continuă, ce nu s-a consumat nici până la finalizarea inspecției fiscale, întrucât societatea nu a procedat niciodată la plata impozitului presupus datorat, perioada pentru care nu ar fi reținut impozitul fiind una neîntreruptă. În consecință, organele fiscale au considerat că erau îndreptățite să aplice amenda contravențională. (…)

În mod specific, potrivit legii, impozitul datorat de nerezidenți se declară și plătește în luna următoare celei în care s-a plătit venitul, respectiv pentru luna ianuarie până la data de 25 februarie, pentru luna februarie până la data de 25 martie ș.a.m.d.

În consecință, contravenția se consumă când se împlinește termenul, de la acel moment începând să curgă un termen de prescripție de șase luni, respectiv de la data de 25 a lunii următoare. Astfel, la sfârșitul anului 2021, data la care societatea a fost sancționată contravențional, a intervenit prescripția extinctivă pentru toată perioada pentru care a fost amendat contribuabilul”, au explicat avocații.

Iată, mai precis, ce au zis judecătorii: „Fapta reținută în sarcina contestatoarei privește o contravenție instantanee ce se săvârșește printr-o faptă omisivă (omisiunea de a reține, declara și plăti până la termen impozitul respectiv), contravenția consumându-se odată cu expirarea termenului prevăzut de lege, fără a se prelungi în acest moment.

În consecință, instanța reține că termenul de șase luni pentru prescrierea aplicării sancțiunii amenzii contravenționale trebuie să se calculeze în raport cu momentul expirării termenelor legale prevăzute pentru reținerea, declararea și plata impozitelor respective.”

Foto: descriptiv

Sursă: avocat.net

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90