EcoMoto 930×122

    arpechim_turnuri

    Petrom inchide Arpechim!

    Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze in sud-estul Europei, anunta decizia inchiderii permanente a rafinariei Arpechim. Decizia a fost luata in sedinta Consiliului de Supraveghere care a avut loc in data de 24 martie 2011.

    Petrom a explicat ca decizia este in conformitate cu strategia companiei de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta.

    Locatia va fi partial transformată în depozit de titei si produse petroliere

    Salariatii vor beneficia, sustin reprezentantii Petrom, de plăti compensatorii si alte măsuri de protectie socială.

    Optiunea vanzarii, pe care compania a analizat-o in ultimul an, nu este fezabila intrucat nu a fost identificat un cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesare operarii intr-un mod sustenabil si in siguranta a rafinariei. Pe de alta parte, investitiile in rafinaria Arpechim constituie o provocare avand in vedere ca este o rafinarie fara iesire la mare, care importa titei si, in principal, exporta produse finite.

    In Europa, o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare

    mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate.

    Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare: „Cele doua optiuni evaluate pana la acest moment pentru Arpechim au fost inchiderea sau vanzarea. Propunerea inchiderii permanente a Arpechim a venit dupa ce am depus toate eforturile pentru a identifica un cumparator capabil sa faca toate investitiile necesare pentru operarea in siguranta si in mod sustenabil a rafinariei. In plus fata de provocarile economice fundamentale – rafinărie mică, ineficienta si fara iesire la mare – mediul international pentru aceasta industrie constituie un context

    nefavorabil, cu mai multe rafinarii inchise sau urmand a fi inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare.”

    Este de asteptat ca in Europa capacitatea totala de rafinare sa fie redusa in mod semnificativ in anii urmatori pentru adaptarea la conditiile de pe piata. Romania se caracterizeaza, de asemenea, prin excedent de capacitate de rafinare. In 2010, rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40%, in conditiile in care au functionat numai 4 rafinarii din totalul de 10 aflate in anii trecuti in operare.

    Avand in vedere contextul si perspectivele pe termen mediu si lung pentru segmentul de rafinare in Romania si la nivel international, caracterizate de un nivel foarte scazut al marjelor si de excedentul de capacitate, Arpechim a functionat, in 2010, in functie de necesitati. Operarea flexibila a activelor din rafinare, cu Arpechim inchisa din motive economice circa 9 luni si optimizarea activitatii de aprovizionarea au contribuit remarcabil la imbunatatirea rezultatelor pentru R&M.

    Decizia nu va avea un impact negativ asupra aprovizionarii pietei de carburanti din Romania.

    Dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie exploatate ca si depozit. In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati. In perioada urmatoare managementul va analiza posibilitatea realizarii de noi sinergii in ceea ce priveste utilizarea activelor.

    Salariatii afectati de aceasta decizie vor primi plati compensatorii, a caror valoare variaza in functie de vechime. Pe langa platile compensatorii, Petrom s-a angajat sa suporte cheltuielile in cazul in care fostii salariati se inscriu la cursuri de recalificare. In plus, compania sprijina salariatii disponibilizati in vederea reintegrarii acestora pe piata fortei de munca, prin intermediul Centrelor de Tranzitie. Acestea au rolul de a oferi, in functie de optiunile personale, servicii de reintegrare pe piata fortei de munca sau servicii necesare deschiderii unei afaceri.

    Valoarea totala a platilor compensatorii si a altor masuri de protectie sociala se va ridica pana la circa 10 milioane de euro.

    Situata intr-o arie industriala din sudul Romaniei, in apropierea orasului Pitesti, Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 mn tone/an. Arpechim a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic; prima instalatie a fost inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90