New Profesional Consult 930 x 122

firme

Veste bună privind înregistrarea firmelor la Registrul Comerțului!

Veste bună privind înregistrarea firmelor la Registrul Comerțului!

Citiți și: Investiții de top! Firma care a surprins în județ

Pentru noul tip de personal de specialitate care se va ocupa de înmatricularea societăților, noua Lege a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) prevede o procedură specială.

De principiu, solicitările vor fi soluționate într-o singură zi lucrătoare (adică a doua zi după cea în care s-a depus solicitarea) și prezența fizică la oficiile ONRC nu va fi necesară.

Citiți și: S-a pus lacătul pe aceste firme!

Deoarece actul normativ permite constituirea integral online a unei noi societăți (pentru cine preferă așa), toate formalitățile necesare vor putea fi derulate de la distanță. Însă, în mod excepțional, chiar și în această situație registratorul va putea cere prezența fizică dacă are suspiciuni de fals (dar restul etapelor procedurale vor fi derulate la distanță).

Dacă solicitarea este conformă, din punct de vedere al legislației, atunci registratorul pronunță o încheiere de admitere a cererii de înregistrare. Înregistrarea se face efectiv în 24 de ore de la încheierea dată de registrator, iar data înregistrării în Registrul Comerțului este momentul de la care persoanele juridice dobândesc personalitate juridică.

Certificatul de înregistrare va putea fi editat, la cerere, și în format electronic (semnat electronic calificat), nu doar în format tipărit. Iar comunicarea se va face, după caz, la ghișeele ONRC, prin poștă/curier sau prin e-mail.

Introducerea posturilor de registratori este așteptată de ani de zile, în condițiile în care activitatea de înregistrare ar trebui făcută de judecători delegați, iar Guvernul a stabilit în 2010 că, în mod excepțional, alte persoane din oficiile ONRC o pot desfășura până se înființează posturile de registratori.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90