930×122 CAPRA 5

firme

Veste proastă pentru firme!

Veste proastă pentru firme!

Citiți și: Obligație pentru proprietarii de apartamente și mașini. Taxa ce nu mai poate fi evitată!

În cazul în care folosesc muzică ambientală în cadrul activităților comerciale desfășurate, firmele sau persoanele fizice autorizate sunt obligate să dețină o licență în acest sens și să plătească lunar o anumită taxă.

Sumele datorate pentru muzica ambientală s-au majorat recent, odată cu apariția unei decizii a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Citiți și: Milioane de români scutiți de taxe! Anunț fabulos

Prin Decizia 75/2023, ORDA a stabilit ca, de la 1 iulie, tarifele lunare datorate de firme și de persoanele fizice autorizate pentru difuzarea muzicii în scop ambiental să se majoreze.

Unități de cazare

Mai exact, acum, în cazul hotelurilor, motelurilor, hostelurilor, vilelor sau cabanelor turistice, satelor de vacanță, campingurilor, apartamentelor sau camerelor de închiriat, pensiunilor turistice sau agroturistice de trei stele sau margarete, după caz, taxa/ cameră/ lună este de 1,79 lei, în timp ce în cazul celor de patru stele/ margarete, taxa e 2,38 lei.

Unități de alimentație publică din orașe și stațiuni turistice

Atunci când vine vorba despre orașe și stațiuni turistice, în cazul restaurantelor, teraselor, barurilor, birturilor, berăriilor, fast-food-urilor sau pizzeriilor cu suprafețe între 201 și 300 de m2, remunerația datorată pentru comunicarea publică a operelor muzicale în scop ambiental este de 160 de lei.

Aceeași valoare o are taxa și în cazul localurilor cu aceeași suprafață în care comunicarea publică a operelor muzicale se face prin prestații ale artiștilor interpreți sau formații de artiști.

Pentru săli de nunți, petreceri, baluri și alte evenimente deținute cu orice titlu, taxa pentru muzica ambientală e de 356 lei/ eveniment.

Unități de alimentație publică din comune și sate

Restaurantele, terasele, barurile, birturile, berăriile, fast-food-urile sau pizzeriile din mediul rural trebuie să plătească o taxă pentru muzica ambientală, dacă au o suprafață de între 101 și 200 de m2, de 177 lei.

Pentru sălile de nunți, petreceri, baluri și alte evenimente deținute cu orice titlu de la țară trebuie plătită o taxă de 118 lei/ eveniment.

Unități comerciale sau de prestări cu activitate continuă

În această categorie intră magazinele de orice tip, mall-urile, supermarket-urile, hipermarket-urile și galeriile comerciale, iar taxa pentru muzica ambientală este, în cazul celor cu o suprafață de 501 și 600 m2, de 237 lei, în timp ce pentru cele între 5.001 și 6.000 m2, taxa e de 1.666 de lei.

Unități comerciale sau de prestări cu activitate continuă cu suprafețe mai mici de 200 m2 din comune și sate

Dacă au între 51 și 100 de m2, magazinele sătești trebuie să plătească lunar pentru muzica ambientală 59 de lei, iar dacă au suprafețe între 101 și 200 m2, 83 de lei.

Agrement și centre medicale

Sălile de jocuri de noroc cu suprafața între 201 și 300 de m2 trebuie să plătească o taxă pentru muzica ambientală de 595 lei, iar cazinourilor peste 200 de m2, 2.023 de lei.

În cazul centrelor sau cabinetelor medicale ori de tratament, taxa pentru muzica ambientală nu se calculează în funcție de suprafață, ci are o valoare fixă, de 59 de lei.

Detalii, AICI .

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3