930 x122 grota rece

constitutie

DACĂ LEGEA PERMITE, E PĂCAT SĂ NU PROFIȚI…

Dacă legea permite, e păcat să nu profiți… Ați observat ce mult ne place să găsim un țap ispășitor pentru orice situație care ne enervează? Nu, nu mă refeream la noi toți, ci doar la unii dintre noi, cei care ne ocupăm cu scrijelitul cuvântului pe vreo foaie de hârtie sau pe o pagină de net, respectiv cu vorbitul la televizor sau la radio.

Citiți și: Bonuri de masă suplimentare pentru diferite categorii de angajați. Ești printre ei?

Cumva cred că ne face să ne simțim mai puțin frustrați în raport cu chestiunea care ne displace și care ne-a trezit această reacție inițială. Exact la treaba asta m-a dus cu gândul cea mai recentă știre despre cea mai mare pensie din România. Dar ce zic eu din România, din întreaga Uniune Europeană, după cum scria nu știu ce ziar central.

Dacă citiți ziarele mai de ceva ani încoace, știți că este vorba despre pensia unui domn care a fost procuror și s-a pensionat din funcția de comandant al Penitenciarului Colibași, în urma celei mai mari evadări din perioada post-comunistă. Cumva, pensia lui a fost dintotdeauna cea mai mare, lucru subliniat des în presă ori de câte ori erau probleme cu pensiile, de parcă suma însemnată pe care o primește ar fi luată direct de la gura a zeci, dacă nu chiar sute de alți pensionari, care n-au avut șansa lui.

Citiți și: Pitești. Salarii mai mari pentru angajații de la Primărie și instituțiile subordonate!

Dar nimeni nu spune că omul în cauză încasează o pensie așa de mare pentru că legea îi dă dreptul. Este vorba despre una dintre legile pe care actualul guvern a schimbat-o recent, drept pentru care pensia cea mai mare din UE a crescut cu 50%. Acesta este sistemul, oameni buni, iar omul în cauză nu face decât să profite, legal, de el. Asta nu-l împiedică să fie văzut, periodic, drept oaie neagră a pensionarilor dintr-un stat care, pe vremuri, promova egalitatea cu orice preț ca parte a doctrinei comuniste care-l conducea.

Iar exemple de oameni văzuți ca oaie neagră în domeniul lor de activitate în special pentru că profită de sistem sunt încă multe. Și o să mă opresc la situația unui deputat argeșean, care, deși fusese condamnat penal, definitiv, a putut să-și ia în primire mandatul și să-l exercite fără probleme de aproape doi ani, beneficiind din plin de toate avantajele statutului. Tot așa, pentru că legile statului român îi permit.

Aceleași legi care nu-i permit șefului său de partid să fie prim-ministru îi permit lui să fie deputat.  În sfârșit, aceleași legi ale aceluiași stat român le-au permis unui fost președinte de consiliu județean și unui fost primar de municipiu să candideze la un nou mandat în timpul în care procesele lor penale se derulau. Într-unul dintre cazuri, candidatul a câștigat alegerile, dar a fost ulterior condamnat cu executare și am avut alegeri anticipate. În celălalt, omul a ratat cu puțin câștigarea alegerilor, iar procesul lui încă nu s-a încheiat.

Pentru că, dacă legea permite, e păcat să nu profiți… Și nu sunt deloc malițios. Dacă există cineva care are o problemă cu asta, să facă apel la instituțiile statului, să strângă semnături, cum s-au strâns pentru diverse modificări ale Constituției, mai mult sau mai puțin necesare, și să schimbe legea.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90