HerasMed (930 x 122 px)

elevi

ELEVII NU BENEFICIAZĂ DE TRANSPORT GRATUIT

E bulversare mare cu anunțatul transport gratuit al elevilor.

Citiți și: Decizie pentru 1 milion de români: Gratuit începând cu 2025!

La sfârșitul săptămânii trecute, Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ (Legea nr. 226/2020 de modificare şi completare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011) ar trebui să rezolve problema transportului elevilor la și de la școală.

 

Citiți și: Mai mulți bani pentru elevi de la 1 ianuarie!

Nu că de legislație duceam lipsă, căci însăși Legea Educaţiei prevedea dreptul elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul judeţean, drept care însă n-au prea fost respectat, din cauza unor bulversări legislative.

Legea recent promulgată vine după ce în ședința Executivului din 28.05.2020 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi, hotărâre ce prevede că elevii școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.

Mai mult, chiar la începutul acestui an școlar, Ministrul Educației specifica foarte clar că elevii vor putea circula gratuit începând din 14 septembrie, punctând că Guvernul a decis prin OUG ca fiecare operator de transport să asigure gratuitate pentru elevi, normele metodologice prevăzând chiar suspendarea licențelor transportatorilor care refuză transportul gratuit al elevilor care fac naveta între localități.

Se specifica și că pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar nu trebuie decât să solicite centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară, operatorul de transport public local având obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Astăzi, la o lună și jumătate de la anunțul ministrului, mii de copii care locuiesc la sate dau lunar și 200 de lei pe abonamente ca să facă naveta la școală. Exemple vin și din Argeș.

„Chiar nu zice nimeni nimic despre situația transportului de la domiciliu la liceu a elevilor. Din câte știam, copiii noștri au gratuit, e lege publicată în Monitorul oficial, dar patronii din Pitești se fac că nu stiu.
Nu e problema 200 de lei pe lună, dar mă gândesc și la ceilalți părinți, că nu sunt de colea!”, a precizat Marian Iliescu, un tată care a contactat redacția ePitești cu privire la această problemă.

Se întâmplă în ciuda faptului că asociațiile de elevi au tot solicitat preşedinţilor de consilii judeţene să finalizeze de urgenţă procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public şi să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor.

Între timp, consiliile județene par să fi scăpat de responsabilitate. Autoritatea pentru Transport Rutier Judetean spune că noul act normativ PREVEDE CĂ ABONAMENTELE SUNT SUBVEȚIONATE 50% DE ISJ ȘI 50% de administrațiile locale și că CJ-urile nu mai au nicio legătură cu aspectele amintite.

În toate aceste hățișuri legislative, rămâne de văzut când vor avea totuși parte elevii de gratuitatea promisă în mod repetat. Deocamdată, un mic pas către clarificare s-a făcut căci cel puțin prin legea promulgată la sfârșitul săptămânii trecute, transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei şi tarif redus), gratuitatea fiind asigurată prin intermediul contractelor de servicii publice.

Iată ce se arată în Legea nr. 226/2020 de modificare şi completare a Legii educaţiei naţionale nr.1/2011:

Articol unic. — Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 84, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 84. — (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.”

2. La articolul 84, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (11)—(13), cu următorul cuprins:

„(11) în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

(12) Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare.

(13) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ(…)”

Detalii: https://legeaz.net/monitorul-oficial-1018-2020/lege-226-2020-modificare-completare-legea-educatiei

Sursă foto descriptiv: presasm.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaia 555×222
Pizza Sapori Italia 570 90